Искра Михайлова очаква скоро да пуснат парите по "Околна среда"

От 250 европрограми 90 са със спрени плащания, дупката в евробюджета расте

Искра Михайлова. Сн. БГНЕС

Председателят на комисията по "Регионална политика" в Европейския парламент (ЕП) Искра Михайлова очаква средствата по оперативна програма "Околна среда", които бяха временно спрени от Европейската комисия (ЕК) в края на ноември 2013 г., да бъдат пуснати до края на месеца или началото на август. Това каза Михайлова пред Mediapool след представянето на българските евродепутати в офиса на ЕП в София.

 

От 250 европрограми в 28-те страни членки 90 са със спрени плащания, което притеснява евродепутатите в комисията по регионална политика на ЕП, каза Михайлова. Това е бил един от основните въпроси, обсъден по време на среща с директора на Генерална дирекция "Регионална политика" на ЕК Валтер Дефа на 22 юли в ЕП.

 

Другият основен проблем е свързан с дефицита в европейския бюджет, посочи Михайлова. Той също е бил обсъден по време на срещата с Дефа. По думите на Михайлова дефицитът в евробюджета в края на 2013 г. е бил 24 млрд. евро.

 

Отделно на 22 юли Михайлова е имала среща с Дефа, на който е бил поставен въпросът със спрените плащания за България. На същата дата среща с Дефа имаше и министърът на регионалната политика Десислава Терзиева, която обяви в понеделник, че се надява през септември да бъдат възстановени парите и по другата спряна за България програма - "Регионално развитие".

 

България за пример

 

Михайлова заяви, че по време на изслушането от евродепутатите в регионалната комисия Дефа дал за пример България по отношение на това какви мерки трябва да бъдат предприети от страните членки със спрени програми, за да бъдат възстановени плащанията.

 

България е изпълнила абсолютно всички препоръки на Брюксел за възстановяване на плащанията, каза Михайлова, която беше министър на екологията по времето когато ЕК спря парите. Първоначално тя обещаваше парите да бъдат пуснати през март, после през май, а сега новият срок е август.

 

В момента тече обучението на управляващия орган и на бенефициентите от страна на одитори на ЕК, като основното послание е какво трябва да се избягва в бъдеще, за да не се допускат повече грешки. Обучението е не само за експертите по "Околна среда", но и на тези по програма "Регионално развитие", съобщи министерството на регионалното развитие.

 

Проблемът с финансовите санкции за общините остава неясен

 

Михайлова отказа да посочи как страната ни е изпълнила искането на Брюксел по отношение на наложените финансови корекции на общините.

 

В началото на юли Европейската комисия не се ангажира със срок кога ще бъдат възстановени плащанията по "Околна среда" и поиска от страната ни още финансови корекции към направените вече от екоминистерството за 97 млн. лв.

 

Министерството на околната среда все още не е обявило публично с какви суми е санкционирало отделните общини въпреки обещанията, че ще го направи.

 

След консултациите между политическите сили Росен Плевнелиев призова да се вземе решение за осигуряването на нужните 200 млн. лв., за да не загубим 3 млрд. лв. Думите на държавния глава могат да се приемат като ориентир, че най-вероятно корекциите ще достигнат тази сума.

 

В същото време строителната камара призова фирмите да спрат работа заради неразплатени над 1 млрд. лв. на компаниите, основно от спрените плащания по европрограмите.

 

Неотдавна министърът на финансите Петър Чобанов също заяви, че очаква спрените плащания от Брюксел да бъдат възстановени до края на юли или началото на август, като България вече е изпратила искане за възстановяване на 460 млн. лв..

 

Управляващият орган на програма "Околна среда" е подготвил и ново искане за плащане на 50 млн. лв. към Национален фонд, каза зам.-министърът на околната среда Дин Онбаши пред Mediapool.

 

Лавинообразно растяща дупка в европейския бюджет

 

През юни ЕК изрази опасенията си от лавинообразно растящите неразплатени сметки, които са риск за стабилността на бюджета на ЕС и за 2015 г. Представеният в бюджетната комисия на ЕП проектобюджет за 2015 г. е 142 млрд. евро, което е с 2 млрд. евро по-малко от разплатените през 2013 г. по всички програми и политики.

 

От тях 40% или 57 млрд. евро ще са нужни за покриване на плащания от предходните години. Задължителни плащания като земеделските субсидии и издръжка на администрацията са 38% от разходите, което се равнява на 54 млрд. евро. Така едва 22% или 31 млрд. евро остават за покриване на плащания по нови проекти и програми.

 

Според Искра Михайлова абсолютно наложително е ЕП да вземе решение за преодоляване на дупката в европейския бюджет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес