Искрен Веселинов е фаворит за министър на екологията

ВМРО ще предложи двама кандидати, решението ще е ясно във вторник

Искрен Веселинов сн.БГНЕС

Председателят на парламентарната комисия по регионално развитие Искрен Веселинов е фаворит за поста министър на околната среда и водите. Той беше овакантен след като Нено Димов подаде оставка, а прокуратурата му повдигна обвинение заради водната криза в Перник, при която около 100 000 души са на воден режим.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов ще предложи на премиера Бойко Борисов двама кандидати за министър на екологията, съобщи в."24 часа".

Другият е настоящият заместник-министър на екологията Николай Кънчев.

Коалиционен съвет във вторник ще определи кой от тях да заема овакантения пост в правителството.

Заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов и Николай Кънчевсе смятат за довереници на лидера на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов.Фаворит за поста е Веселинов, отбелязва иданието.

Искрен Веселинов е строителен инженер по професия, има и юридическо образование. Ве председател на парламентарната комисия по регионална политика. Начело е и на парламентарната група на патриотите.

Другият кандидат Николай Кънчев, макар и настоящ заместник-министър на околната среда и водите, никога преди това не се е занимавал с тази материя. По образование е историк и е работил като журналист. Бил е организационен секретар и заместник-председател на ВМРО.

В екоминистерството Николай Кънчев отговаря за управлението на отпадъците. Именно това може да се окаже пречка да стане титуляр. Причината е, че прокуратурата и МВР продължават разследването за вноса на боклуци от Италия, свързвано с калабрийската мафия Ндрангета. Така имало риск, ако се предпочете Кънчев, малко след избирането му да трябва пак да се търси нов министър, отново заради проблеми с правосъдието, опасяват се в ГЕРБ.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов нарече "показно убийство" ареста на Нено Димов. Той е задържан за 72 часа с прокурорско разпореждане. Очаква се прокуратурата да поиска постоянното му задържане под стража.

Споделяне

Още от България