БСП: Вместо писма, шефът на БНБ да си изпълнява задълженията

Искров да депозира оставка и да чака, призова Борисов

Според него следващият парламент ще избере нов управител на БНБ

Снимка: БГНЕС

Не да пише писма, а да депозира оставка и да чака. Такъв призив отправи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов към управителя на БНБ Иван Искров по повод писмото, с което Искров изрази готовност да подаде оставка, ако парламентът има готовност да включи в дневния си ред избора на нов председател на централната банка. Борисов прогнозира, че следващото Народното събрание ще избере нов шеф на БНБ.

 

Искров си навлече гнева и на БСП, чийто парламентарен председател Атанас Мерджанов го призова да си изпълнява ангажиментите по конституция и да предостави точна и обективна информация за състоянието на Корпоративна търговска банка (КТБ).

 

Бойко Борисов коментира в сряда, че "този парламент няма мощност" да избере шеф на БНБ и е по-вероятно това да направи следващото Народното събрание. "Репутацията на БНБ в последния месец се срина и подаването на оставката е най-малкото, което може да се търси като отговорност", настоя Борисов.

 

ГЕРБ е единствената парламентарна партия, която ясно иска оставката на Искров. БСП са недоволни от ръководството на БНБ, но не смятат, че оставката ще реши неотложния проблем за справяне с КТБ. ДПС са единствените, които изглежда, че нямат проблем с управителя на БНБ, но от думите на техен депутат в сряда се разбра, че планират избор на нов управител в следващия парламент.

 

"Нашият лидер каза още в началото, че ние не настояваме за оставката. Парламентът няма потенциал да избере нов председател. Това трябва да го направи следващият парламент", каза пред БНР народният представител от ДПС Янко Янков.

 

Борисов към Искров: Стига е поставял условия

 

"От Искров не зависи това”, отвърна Борисов на въпрос дали не е редно парламентът първо да включи в дневния си ред изборът на нов председател, а след това самият той да подаде оставка. "Стига ни е поставял условия. Да си свърши работата, която има БНБ да свърши по темата банки, а не да ни поставя условия. Няма какво да си признава за недобрия контрол, безпощадно ясно е, че такъв контрол не е имало”, коментира още лидерът на ГЕРБ.

 

Мерджанов: БНБ да си свърши работата

 

Искам да се обърна към представителите на Управителния съвет на БНБ и специално към г-н Искров – да си изпълняват ангажиментите по конституция и по закон, заяви от своя страна председателят на ПГ на Коалиция за България. "Иначе, такива епистоларни жанрове – оставки, в условно наклонение, пък ако се съберем, ако политическите сили сме съгласни – това е несериозно", каза Мерджанов.

 

"Още от самото начало сме предявили изисквания да бъде предоставена обективна, точна информация за състоянието на КТБ, да се вършат всички процедури, каквито са по закон", припомни Мерджанов. "Ако банката и информацията предполагат и има налице необходимите данни за оздравяване, разбира се, че банката трябва да бъде оздравена по най-бързия начин, за да бъде оздравен и самият сектор", каза той.

 

По думите му БНБ като че ли беше една от последните държавни институции, към които доверието беше достатъчно високо преди няколко месеца, но след неубедителните действия и лично на гуверньора, доверието е силно разклатено и час по-скоро всички тези отговорни държавници трябва да влязат в действителните си функции и задължения. "Те преди всичко трябва да си свършат действията по закон, да предоставят информация, да бъдат стриктни и да не се поддават на чужди и корпоративни влияния", настоя Мерджанов.

Зам.-председателят на НС Алиосван Имамов от ДПС изрази съмнение, че този парламент ще гласува оставката на ръководството на БНБ.

 

"Аз лично смятам, че това Народно събрание не може да реши този въпрос поради липса на време и поради липса на консенсус между парламентарните групи за евентуално нов състав на ръководството на банката. По-голяма е вероятността да не бъдат приета, защото предполагам, че по оставката ще има дискусии, които ще ангажират почти цялото време на Народното събрание в съответния ден", поясни Имамов в сряда.

 

По отношение писмото на Искров той смята, че така управителят на БНБ "дава отговор на критиките към него и към тази институция“.

 

В писмото си Искров заявява, че обвиненията към него са неприемливи, тъй като всички стъпки, предприети от БНБ след затварянето на КТБ са стриктно съгласувани с парламентарните партии и правителството, както и че същите тези партии са го избрали за втори мандат и са го подкрепяли през изминалите години.

 

Искров кара втори мандат начело на БНБ, който изтича през октомври 2015 година. Интересно е, че той бе на два пъти избиран за втори мандат. Първия път бе преизбран в края на управлението на тройната коалиция БСП, НДСВ и ДПС, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се закани, че когато дойде на власт, ще го смени. След като ГЕРБ поеха управлението през лятото на 2009-та, обаче, позицията на Борисов вече е рязко променена. Иван Искров, който бе подал оставка, отново бе избран начело на БНБ, но вече по предложение на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България