Искров не подаде оставка, новият управител на БНБ ще бъде избран на 10 юли

Иван Искров и Менда Стоянова

Както се очакваше, управителят на БНБ Иван Искров не подаде оставка на 19 юни, каквато бил обещал неофициално на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. Според депутати от мнозинството оставката на Искров ще е факт другата седмица, но дори и да се забави, парламентът ще избере гуверньор на Централната банка до 10 юли.

"Надявам се Иван Искров да спази обещанието, което даде пред всички български граждани - когато има стартирана процедура и воля за избор на нов председател на БНБ, той да си подаде оставката", коментира Менда Стоянова в петък.

Преди седмица тя обяви, че в разговор с нея Искров е казал, че ще подаде оставка на 19 юни. Лично ще отида и ще го набия в БНБ, ако не го направи, коментира тогава Стоянова. Веднага след това от БНБ изпратиха официално съобщение, с което обявиха думите ѝ за "политическа агресия" и заявиха, че никой няма право да говори от името на гуверньора.

Менда Стоянова отново повтори в петък, че изявлението ѝ е било шега и била изненадана от острата реакция на Искров.

"Сакън, не искам да се меся повече, политически да натискам господин Искров да си подава оставката. Това отново е шега, държа да подчертая", заяви тя в сутрешния блок на БНТ.

"Всичко можем да очакваме от г-н Искров. Вече една година, откакто КТБ е поставена под специален надзор, а там нещата не се решават. В никакъв случай не искам да обвинявам г-н Искров директно, защото съм убедена, че нито по закон, нито формално той носи някаква вина за фалита на КТБ, но смятам, че като гуверньор на Централната банка, той е допуснал по един или друг начин фалита. Мисля, че това е достатъчно, за да си подаде оставката", каза Стоянова.

И отново отбеляза, че на 10 Народното събрание ще има законова възможност да избере нов управител на централната банка.

Кандидатите за поста са Димитър Радев, издигнат от ГЕРБ и подкрепен от Реформаторския блок, Бисер Манолов, издигнат от ДБГ и също подкрепен от Реформаторския блок, Григорий Вазов, издигнат от Патриотичния фронт и Виктор Йоцов, номиниран от АБВ.

Официално мандатът на Искров изтича на 10 октомври, а новият управител може да бъде избран три месеца преди това.

Ако Искров реши да си изкара мандата до край, новият управител ще встъпи в длъжност през октомври, но такъв сценарий изглежда по-малко вероятен.

"Политически пазарлъци за БНБ няма да има. Това е най-важната институция и всякакви пазарлъци за сметка на интересите на финансовата стабилност на държавата биха били безобразие", коментира Менда Стоянова пред БНР.

Тя уточни, че бюджетната комисия ще изслуша всички кандидати на открито заседание и дискусията ще се излъчва пряко.

"Факт е, че парите от КТБ ги няма. Те са излизали ритмично от банката и са били използвани за финансиране на различни проекти, включително и политически. Важно е да се разберат виновниците за това, което се случи", коментира Менда Стоянова. "Държавата е длъжна да упражнява надзор над тези, които пазят и управляват нашите пари. В тази си част тогавашните управляващи се провалиха. Главните виновници за станалото в КТБ са шефът на банката и неговите съветници. Това не е било банка и са се вършели много странни неща. Банков надзор в БНБ също имат вина. Не искам да обвинявам всички хора, които работят там, но е факт, че шефовете имат вина. Одиторската фирма, която години наред е одитирала банката, също носи вина", каза Менда Стоянова.

Според нея Управителният съвет на БНБ трябва да върне някои свои функции, които са под отчетност на съответни подуправители, за да носи и той съответна отговорност.

Законът за БНБ е синхронизиран изцяло с изискванията за европейските централни банки, увери Стоянова.

Споделяне

Още по темата

Още от България