Искров очаква временно нарастване на инфлацията заради новите акцизи

Според управителя на БНБ Иван Искров в началото на тази година е възможно да има временно нарастване на инфлацията заради увеличението на акцизите, но опитът от началото на 2002 г. показва, че подобен вид еднократни инфлационни шокове затихват в рамките на няколко месеца.

Искров каза това днес пред членовете на Американската търговска камара в България в столичния хотел "Хилтън", където бе поканен да изнесе лекция на тема "Политиката на БНБ и развитието на икономиката през 2004 година", съобщава БТА.

Според управителя на банката темповете на инфлация ще се задържат на ниски и стабилни равнища, тъй като, както в глобален, така и в национален мащаб, не съществуват силни проинфлационни рискове.

От друга страна поскъпването на лева спрямо щатския долар и стабилните международни цени на основните суровини и стоки ще са основните фактори, определящи ниските темпове на инфлация през 2004 г.

За 11-те месеца на 2003 г. кредитите за домакинствата са нараснали с 62%, а за фирмите с 45 процента. Резултатите на банковата система за деветмесечието показват, че печалбата ѝ е нараснала с 34% спрямо същия период на 2003 г., до 293 млн. лева, а 92% от кредитите са класифицирани като редовни.

Споделяне

Още от Бизнес