Искров: Политически интриги осуетиха план за спасяване на КТБ

Иван Искров, сн. БГНЕС

Политически интриги осуетиха план за спасяване на КТБ, така че парите си да получат и вложителите със суми над законово гарантираните 196 хил. лв. Това можеше да стане при реализирането на плана, при който добрите активни на банката се отделят в банка ”Виктория”, което обаче изискваше законови промени. Това заяви управителят на БНБ в оставка Иван Искров в интервю за в. ”24 часа”.

"Категорично се наложи впечатлението, а и съм убеден, че и мажоритарният акционер сериозно употреби своите политически приятелства срещу БНБ. Въпросният план следваше моделите, които вече бяха приложени успешно в други страни. Важно е и още нещо. Основните му параметри бяха консултирани неформално с представители на ЕК. Нещо повече, имахме и предварителен инвестиционен интерес към него от ЕВБР. Те изразиха готовност за участие, при условие, че обособената "добра" банка е в добро състояние и основните политически фактори, заедно с БНБ, имат съгласие по стратегията за решаване на казуса. Планът обаче задължително изискваше парламентът да приеме ново законодателство, с инструменти за преструктуриране на банки, каквито тогава нямаше. Едва преди дни такъв закон бе приет", коментира Искров.

Той посочи, че планът, предвиждащ добрите активи да бъдат отделени в банка ”Викторя”, щял да позволи вложителите да получат достъп до сметките си в КТБ още на 21 юли 2014 година, както бе обещано. ”Имаше възможност своите средства да получат и вложителите със суми над законово гарантираните 196 хил. лв. За съжаление, политическите интриги тогава осуетиха този план", казва Искров.

Според него БНБ била очернена, за да се отклони вниманието от онези, които придобивали активи с парите на вложителите, и от техните съратници и вляво, и вдясно в политиката.

"По отношение на групата КТБ - въпреки огромния натиск, систематичното рушене на авторитета и саботирането на действията ни, успяхме да изпълним задачите си и да вземем решения, основани на наличната и безспорна информация към всеки момент, при стриктно спазване на съществуващото законодателство и независимо от разнопосочните интереси на разни корпоративни и други лобита", каза още Искров.

Той посъветва Цветан Василев да съдейства на правосъдието, а не да плаши със западни нотариуси и велики тайни за шантаж.

"Нямам нищо лично против него, напротив - желая му дълъг живот и здраве. Но БНБ трябваше да си свърши работата, както повелява законът. И това направихме - аз и моите колеги", заяви Искров.

Искров отрича, че ще заеме пост в Европейската централна банка, след като напусне БНБ. "Не мога да не съм доволен, че вече имам няколко предложения, както за чужбина", посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?