Исландия отказа компенсации за чуждите вложители в местна банка

Президентът на Исландия Олафур Рагнар Гримсон наложи вето на закона за изплащане на компенсации на чуждите вложители, които са пострадали от фалита на интернет-банката Icesave, съобщи във вторник Франс прес.

Президентът бе помолен да упражни правото си на вето от една четвърт от исландците с право на глас, които му връчиха обръщение с искането.

Възмущението на островното население, тежко пострадало от финансовата криза, бе породено от приетия от парламента закон, според който за компенсиране на чуждестранните вложители се заделят 3.8 милиарда евро от бюджета на страната. Ако сумата се раздели на броя на населението, се получават по 12 хиляди евро на човек.

Единственият начин, с който може да бъде заобиколено президентското вето, е да се проведе референдум. Засега обаче не е ясно дали парламентът ще свика допитване. Анкети, проведени преди налагането на ветото, показаха, че 70% от исландците са против изплащането на компенсации на чужденците.

Холандското правителство обяви, че е "крайно разочаровано" от наложеното вето, а от британското финансово министерство официално напомниха на Исландия, че има международни задължения.

Icesave е интернет-подразделение на една от най-големите исландски банки Landsbanki.

През октомври 2008 Icesave фалира, а Landsbanki беше национализирана. В резултат на фалита на интернет-банката парите си загубиха 400 хиляди вложители, граждани на Великобритания и Холандия. Британските и холандските власти покриха загубите на вложителите, но си поискаха парите от Исландия.

Законопроектът, изготвен през декември 2009 г. от исландското правителство, предвиждаше удовлетворяване на исканията на Великобритания и Холандия. Анализаторите прогнозираха, че приемането на този документ ще помогне на Исландия да влезе в Европейския съюз. Исландското правителство поддържаше законопроекта и дори заплашваше да подаде оставка, ако парламентът не го одобри.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес