Исландия първа в света с отявлена хомосексуалистка за премиер

Исландия първа в света с отявлена хомосексуалистка за премиер
Исландия стана първата страна в света, чийто министър-председател се е обявил открито за хомосексуален. В неделя партиите, формиращи новата коалиция на Исландия, решиха да издигнат за премиер бившия министър на социалните грижи и социалното осигуряване Йохана Сигурдардотир, която е отявлена хомосексуалистка.

Предишното правителство на министър-председателя Гейр Хорде подаде оставка в началото на седмицата след продължителни антиправителствени протести. Той е пък е първият свален лидер като пряк резултат от глобалната икономическа криза.

Новият кабинет на Йохана Сигурдардотир обяви в неделя, че предприема незабавни действия за справяне с кризата.

Новият министър на финансите в правителството на социалдемократката Сигурдардотир е Стейнгримур Сигфусон, лидер на коалиционния партньор Движение на левите зелени.

"Правителството наследява огромни трудности заради банковия и системен срив, както и значителни и бързо нарастващи външни дългове и отговорности на националната икономика", се отбелязва в съобщение на новата коалиция.

Като свои приоритети тя посочва смяна на управителния съвет на централната банка, критикуван за провала при предотвратяването на кризата. Освен това новото правителство ще възложи на парламентарна комисия да анализира възможността за влизане на страната в ЕС. Очаква се комисията да излезе с доклад до 15 април.

66 годишната Йохана Сигурдардотир е член на Социалдемократическия алианс и е считана за мнозина за значим фактор за движението на хомосексуалистите. Тя ще ръководи правителството до изборите през май.

"Не мисля, че нейната сексуална ориентация има значение. Нашите избиратели са достатъчно либерални, те не се интересуват от това", коментира пред ББС генералният секретар на Социалдемократическия алианс Скули Хелгесон.

Сигурдардотир, която никога не е прикривала сексуалната си ориентация, въпреки това е изключително сдържана по отношение на частния си живот и никога не го е коментирала публично.

Тя се ожени за партньорката си Джонина Ледсдотир през 2002 г.

Към момента е един от най-влиятелните политици в Исландия.

Родена в Рейкявик, Сигурдардотир е завършила търговия преди да стане стюардеса в Loftleidir Airlines през 1962 г. Като такава работи шест години, след което става служител във фирма за пакетиране. За пръв път е избрана в парламента през 1978 г. През 1987 г. за пръв получава пост в правителството като социален министър.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?