Исландия се кани да забрани порнографията в интернет

В епохата на глобалната мрежа, мигновено достъпната информация и клипчета, обикалящи света за секунди като вирусна епидемия, дали е възможно една напълно компютризирана страна да стане зона, свободна от порно? Властите в Исландия искат да проверят, пише в четвъртък агенция Асошиейтед прес.

Правителството на малката северноатлантическа страна крои планове да забрани порнографията - печатна и онлайн, в опит да предпази децата от вълната на брутални сексуални сцени. Предложението на вътрешния министър Йогмюндюр Йонансон предизвика бурна реакция. Противниците твърдят, че мярката ще цензурира мрежата, насърчавайки авторитарните режими, и ще подрони репутацията на Исландия като скандинавски бастион на свободното слово. Привържениците обаче смятат, че тя е разумна мярка, която ще защити децата от сериозни вреди.

"Когато 12-годишно момче или момиче изпише "порно" в Гугъл, няма да открие снимки на голи жени на излет в полето, а много жестоки хард сцени на насилие", казва Халла Гунарсдотир, политически съветник на вътрешния министър. "Има закони в нашето общество. Защо те да не важат за интернет?", пита тя.

Според нея предложенията, които в момента се изготвят от експертна комисия, няма да въвеждат нови ограничения, а просто ще потвърдят вече същестествуващ, макар и неясно формулиран закон. Порнографията вече е забранена в Исландия, при това от десетилетия - но терминът не е дефиниран, така че законът не се прилага. Списания като "Плейбой" и "Пентхаус" се продават по книжарниците, а по-хард продукция лесно може да се купи от шепа сексшопове. "Каналите за възрастни" са част от дигиталните телевизионни пакети.

Исландското ляво правителство настоява, че не се кани да измете пикантните списания или да цензурира секса. Забраната щяла да дефинира порнографията като материал с насилие или унизително съдържание..

Гюнарсдотир заяви, че комисията все още проучва детайлите по прилагането на забраната. Една от възможностите би било да се обяви за незаконно плащането за порно с исландски кредитни карти. Друг, по-спорен начин, би било скъздаването на национален интернет филтър или списък на сайтове, които да бъдат блокирани.

Тази идея разтревожи застъпниците на интернет свободата. "Подобни неща не вършат работа. Технически е невъзможно да се направи така, че да осигури желания ефект", каза Смари Маккарти от организацията за свобода на словото Международен институт за съвременни медии. "А има и най-различни отрицателни странични ефекти - от забавяне на интернет до блокиране на съдържание, което не е било предвидено да бъде блокирано, най-общо казано - отваря цяла кутия на Пандора от проблеми за човешките права, достъпа до информация и свободата на изразяване".

Въпреки честата си привидна хаотичност, интернет не е напълно беззаконно място. Той е регулиран, в различна степен, по целия свят. Полицията следи мрежата за детска порнография и други незаконни материали, а доставчиците в много страни блокират противозаконните сайтове.

Някои правителства също цензурират мрежата на национално ниво - макар че авторитарни режими Иран, Северна Корея и Китай не са примери, на които Исландия иска да подражава. Европейски страни, сред които Великобритания, Швеция и Дания, изискват от интернет доставчиците да блокират сайтове с детска порнография - мярка, която среща само ограничени възражения. По-широкото филтриране обаче в повечето случаи се натъква на съпротива.

Преди няколко години Австралия обяви, че ще въведе система за филтриране на интернет, за да блокира сайтове, съдържащи материали като детска порнография, секс с животни, сексуално насилие и терористично съдържание. След остра реакция, миналата година правителството се отказа от плана.

Критиците твърдят, че подобни филтри са дефектни и често хващат в мрежата си невинни сайтове - например, когато филтърът на Дания за детска порнография миналата година за кратко блокира достъпа до Гугъл и Фейсбук заради технически проблем.

Стъпките на Исландия се следят внимателно. Тя може да е малка страна с едва 320 000 жители, но нейните икономически и социални експерименти (също като активните ѝ вулкани) често имат международен ефект. След като векове наред е била икономически зависима от риболова, Исландия се преобразява в началото на 21 век в пионер на агресивното кредитно банкиране. После, през 2008 г., всички исландски банки рухнаха под тежестта на дълговете, превръщайки Исландия в първата и най-драматична жертва на глобалната финансова криза, и оставяйки след себе си верига от фалирали бизнеси по целия свят.

Икономиката сега започва отново да бележи растеж, подпомогната от статуса на Исландия като една от страните с най-добри комуникации в света, с едно от най-високите нива на интернет потребление. Неотдавнашни инициативи за стимулиране на растежа включват планове за превръщането на Исландия в глобален център на медийната и технологична свобода - статус, който може да бъде застрашен от забраната на онлайн порното.

Макар че изповядва предимно либерални скандинавски ценности, тя се отцепи от по-голямата част от Европа през 2010 г., като забрани стриптийз клубовете.

Споделяне

Още от Свят