Исландски фондове с интерес към високите ни технологии

Силен интерес към българския туризъм, земеделие, енергетика, фармацевтика и информационни технологии проявява исландският бизнес. Това стана ясно на исландско-български бизнесфорум, провел се в понеделник в столицата, предаде БТА. Проявата е организирана от Българската международна стопанска асоциация /БИБА/ и Исландския търговски съвет.

Търговската мисия, водена от министъра на промишлеността и търговията на Исландия Валгердур Сверисдотир, е съставена от представители на инвестиционни банки, фармацевтични компании, агенции за недвижими имоти, компании, работещи в областта на високите технологии, на енергетиката и хранително-вкусовата промишленост.

Исландските делови среди търсят партньори в България за развитие на пазара и инвестиции чрез фондове, но и директно в малки и средни предприятия, заяви Кирко Кирков, председател на БИБА. Има конкретен интерес към създаване у нас на дизайнерски бюра, които да работят по проекти, свързани с високите технологии, допълни той и уточни, че исландските инвестиционни фондове имат свободен ресурс от близо 50 000 000 евро за вложения зад граница.

България е добро място за инвестиции, има икономическа и политическа стабилност, и квалифицирана работна ръка, каза заместник-министърът на икономиката Евгения Колданова.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?