Исландският премиер e първата "жертва" на "Панамските документи"

Сигмундур Гунлаугсон подаде оставка след масови протести

ЕПА/БГНЕС
Исландският премиер Сигмундур Гунлаугсон е първата "жертва" на "Панамски документи". Той подаде оставка във вторник вечерта, след като бе уличен в конфликт на интереси и укриване на семейни активи.
Прогресивната партия на Исландия предложи постът на Гунлаугсон да се поеме от министъра на земеделието и риболова Сигурдур Инги Йохансон.

По-рано в сряда Гунлаугсон поиска парламентът да бъде разпуснат, но президентът Олафур Гримсон отхвърли молбата му с мотива, че иска да проведе консултации с партиите от управляващата коалиция.

"Не мисля, че е нормално премиерът да може еднолично да разпусне парламента при положение, че мнозинството от депутатите не са съгласни с това решение", заяви Гримсон.

В понеделник вечерта хиляди души излязоха на протест в Рейкявик срещу решението му да не подаде оставка. Демонстрацията се проведе мирно. Според различни източници в демонстрацията са се включили около 10 000 души от общо 330 000 население на Исландия.
 
В същото време 27 хиляди души се подписаха в петиция с искането за оттеглянето му.
 
Първоначално Гунлаугсон отказваше да подаде оставка и твърдеше, че правителството му работи много добре, но изправен пред все по-силен натиск, във вторник допусна предсрочни избори. Той обаче продължава да твърди, че не е нарушил законите на страната и не е имал финансова изгода.
 
 
 
"Да подаде оставка е най-правилното и естествено нещо", коментира Биргита Йонсдотир – лидер на Пиратската партия, която е една от най-големите партии в опозиция. 
 
"Обществото силно настоява за това, а той абсолютно изгуби доверието на хората."
 
За последно подобен протест в Исландия се проведе през март миналата година. Това стана, след като от правителството решиха да се откажат от възможността страната да влезе в ЕС. Това стана без въпросът да се подложи на референдум. Тогава в демонстрациите участваха 4 хиляди души.
 
В "Панамските документи" може да се проследи как Гунлаугсон е имал необявено участие в банките в страната му, които бяха обект на спасителна програма. Той е обвинен, че е скрил милиони долари инвестиции в банки зад тайна офшорна компания на Британските Вирджински острови.
 
Гунлаугсон и съпругата му купили офшорната компания Wintris през 2007 г. Премиерът не е декларирал дела си в компанията, когато е влязъл в парламента през 2009 г. Осем месеца по-късно той продал неговите 50% на съпругата си за 1 долар.
 
Документ, подписан от съпругата на Гунлаугсон – Анна, през 2015 г., показва, че офшорната компания е била използвана за инвестиране на милиони долари от наследени пари.
Гунлаугсон е имал генерално пълномощно за Wintris, което му е давало възможност да управлява компанията без никакви ограничения.
 
Wintris е инвестирала в три големи исландски банки, които се сринаха по време на финансовата криза през 2008 година. След това фирмата е вписана като кредитор, претендиращ за възстановяването на милиони долари след фалитите на банките.
 
Гунлаугсон става министър-председател през 2013 година и участва в преговори за банките, които вероятно са повлияли на стойността на облигациите на Wintris.
 
Toй бе избран през 2013 г. с обещанието да скъса с практиките, въвлекли острова в няколко последователни финансови кризи. Той нееднократно е заявявал вярата си в исландската крона.
 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?