Исландският вулкан изригна отново

Исландският вулкан Ейяфятлайокутл, който предизвика хаос в европейската авиация миналия месец, е изригнал нов облак пепел и се очаква да продължи да замърсява атмосферата след пробуждането си, съобщиха метеоролози.

Над кратера на вулкана е измерен стълб от пепел, издигащ се на повече от седем километра височина, се съобщава в изявление на Исландската метеорологична служба.

‘’Изригването отново е експлозивно, лавата спря да тече и повечето магма се разпръсва заради експлозии в кратера”, се посочва в изявлението.

‘’Пепелта се издига високо над кратера (4-7 км) и значително падане на пепел може да се очаква в зависимост от посоката на вятъра. Няма признаци, че изригването ще приключи скоро”, съобщават още исландските учени.

Ирландските власти обявиха, че въздушното пространство над западната част на страната ще бъде затворено от ранните часове в петък заради облак пепел от исландския вулкан.

Ирландските авиационни власти предупредиха, че ‘’голям облак пепел” с площ от 1600 на 110 км се носи над Атлантическия океан и приближава въздушното пространство на страната. Забраната започна да тече от 02:00 часа българско време и ще остане в сила най-малко до 15:00 часа българско време.

Ейяфятлайокутл изригна на 14 април, като разпръсна облак от вулканична пепел над голяма част от Северна и Западна Европа, и успя да предизвика най-големия хаос във въздушния трафик след края на Втората световна война.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?