Исландците отхвърлиха обезщетенията за чужди граждани от фалита на банка "Айссейв"

Исландците категорично отхвърлиха на референдум плана за обезщетение на британски и холандски клиенти на фалиралата исландска банка "Айссейв", предадоха световните агенции в неделя.

Според неокончателните резултати от проведения в събота вот 93% от гласувалите са против споразумението за изплащане на близо 5 милиарда долара на Великобритания и Холандия за покриване на разходите, направени от тях за обезщетение на техни граждани, поддържали сметки във фалиралата банка "Айссейв". Едва 1.6% от участвалите в народното допитване са подкрепили сделката.

Исландия все още се бори с тежката рецесия и голяма част от населението е против плана за изплащане на компенсациии, отбеляза АП.

Отрицателният вот на референдума може да има тежки последици за правителството, което трябва да се споразумее с Лондон и Амстердам, за да постигне отпускането на нужната за възстановяването на икономиката чужда помощ. Министър-председателката Йохана Сигурдардотир обаче отрече резултатът от гласуването да окаже влияние върху позициите на управляващите и заяви, че въпросът с "Айсейв" трябва да се уреди, посочи Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?