Ислямист води на изборите за президент на Египет

Кандидатът на доскоро забраненото движение “Мюсюлмански братя” Мухамед Мурси води с малка преднина пред своя основен опонент - бившият премиер на страната Ахмад Шафик в първия тур на президентските избори в Египет, съобщават местни медии.

Първите свободни избори за президент на Египет след падането от власт на Хосни Мубарек се проведоха в събота и в сряда. Първите официални резултати се очаква да бъдат обявени най-рано във вторник.

 

Предварителните резултати засега сочат, че нито един от кандидатите не е успял да вземе над 50% от гласовете и ще има балотаж на 16 и 17 юни.

 

Очакванията че “Мюсюлмански братя” ще се представи силно на изборите засега се оправдават и нейният кандидат Мохамед Мурси засега води с 25.3%, показват първите преброявания. Ако Мурси спечели на балотажа, "Мюсюлмански братя" ще има водеща роля в парламента и ще държи и президентството.

 

Най-сериозният му съперник Ахмед Шафик, който е последният премиер при управлението на сваления президент Хосни Мубарак, събира 24.9%.

 

На трето място се нарежда социалистът Хамдин Сабахи, изпреварвайки независимия кандидат и умерен ислямист Абдел Монем Абдул Фатух.

 

Сензацията на първия тур е петата позиция на Амр Муса – бивш секретар на Лигата на арабските държави, който беше смятан за най-вероятния победител на изборите.

 

Резултатите са от обработени 12 800 от общо 13 100 секции.

 

Ако ислямистът Мурси спечели балотажа Египет може да се окаже поредната държава, където след Арабската пролет с избори на власт идват религиозно ориентирани политически формации.

 

Оценяваме високо мирното провеждане и добрата организация на първия тур от изборите за президент на Египет, се казва в съобщение на българското външно министерство. България очаква “този исторически вот да приключи също така честно и прозрачно, както и започна - с избора на личността, която да отговаря на обществените очаквания и да мобилизира целия потенциал на нацията”. България е готова за сътрудничество с новите египетски институции и общество, основавайки се на традиционните приятелски отношения между двете страни, е посочено в съобщението на външно министерство.

 

Въпреки безпрецедентните ограничения случващите се процеси в Египет са окуражителни, каза бившият американски президент Джими Картър. Той ръководи делегация за мониторинг на президентските избори в Египет. Картър отбеляза, че на делегацията му не е било разрешено да посетят регионални избирателни секции. “Няма начин да удостоверим, че целият процес е бил правилен”, каза бившият американски президент, цитиран от Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?