Ислямистът Мохамед Морси е новият президент на Египет

Площад "Тахрир" след обявяването на името на новия президент на Египет. Сн. ЕРА/БГНЕС

Ислямистът Мохамед Морси от Мюсюлманските братя е избран за президент на Египет с 51.7 на сто от гласовете (общо 13 230 131 гласа), дадени на втория тур на президентските избори, състоял се миналата седмица. Това съобщи в неделя държавната избирателна комисия, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Неговият съперник, бившият премиер Ахмед Шафик, е получил 48.3 процента (12 347 280 гласа).

Морси заема поста, овакантен със свалянето преди 16 месеца с народно въстание на Хосни Мубарак. Висшият военен съвет, който оттогава управлява най-голямата арабска държава, този месец ограничи правомощията на президента, което значи, че държавният глава ще трябва да работи в тясно сътрудничество с армията по изработването на новата демократична конституция.

Хиляди привърженици на Мюсюлманските братя избухнаха във възторжени възгласи на площад "Тахрир" в Кайро, развявайки националния флаг и скандирайки "Аллах акбар!" ("Аллах е велик!"), когато резултатите бяха съобщени по телевизията.

Шейсетгодишният Морси, инженер по образование, учил в САЩ, е лежал в затвора по времето на Мубарак. Той спечели и първия кръг от президентските избори през май, когато събра малко под 25% от гласовете.

Морси обеща да състави правителство, в което да включи представители на различни общности.

Военният съвет ще запази контрола върху най-голямата армия в Близкия изток, чийто най-близък съюзник са САЩ, отбелязва Ройтерс. Морси е заявявал, че ще зачита международните договори, сключени от страната му, и най-вече договорът с Израел от 1979 г., от който до голяма степен зависи американската помощ - при условие, че САЩ запазят сегашното равнище на финансовата си помощ за Египет.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?