Ислямисти атакуваха студентски комплекс в Кения – 15 жертви и стотици заложници

Ислямисти атакуваха студентски комплекс в Кения – 15 жертви и стотици заложници

Екстремисти от сомалийската ислямистка групировка Аш Шабаб атакуваха университетски комплекс в Кения, като убиха 15 души, раниха десетки, а стотици държат за заложници.

Атаката е срещу кампуса в източния град Гариса, близо до границата със Сомалия.

Нападателите влязоха в престрелка със силите за сигурност, които обкръжиха комплекса, но все още не са обезвредени.

Около 50 студенти са успели да напуснат кампуса, но приблизително 400 техни колеги остават в плен на нападателите, които са четирима или петима.

Аш Шабаб е освободила намиращите се в общежитията студенти мюсюлмани. За сметка на това ислямистката групировка е взела на мушка техни колеги християни, като е убила част от тях, а други е взела за заложници, обяви говорителят на Аш Шабаб за военните операции шейх Абдиасис Абу Мусаб, цитиран от Ройтерс.

"Има много тела на мъртви християни в сградата. Освен това държим много християни живи. Сражението все още продължава", каза цитираният говорител на Аш Шабаб.

Вече са освободени три от четирите сгради на общежитията на университета в град Гариса. Нападателите продължават да контролират последното здание, където държат заложници.

Сред жертвите са полицаи и студенти. Най-малко 60 души са ранени.

Според студент в съседен колеж, цитиран от Ройтерс, в последно време се разпространявало предупреждение за предстояща в скоро време атака.

Северните и източните части на Кения, които граничат със Сомалия, са най-засегнати от атаки на терористичната организация. Аш Шабаб взе съседната страна на мушка, след като тя изпрати войски в съседна Сомалия като част от борбата срещу ислямистите.

Oчаквайте подробности.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?