Ислямисти държат южнокорейски заложник в Ирак

Правителството на Южна Корея обяви, че няма намерение да прекрати изпращането на още войски в Ирак въпреки заплахата на ислямска група да обезглави южнокорейски заложник.

Съобщението бе направено след извънредно заседание на Съвета за национална сигурност в Сеул, предаде Би Би Си.

Ислямската група, поела отговорност за отвличането на заложника, работил като преводач в Ирак, заплаши, че ще го екзекутира, ако Южна Корея не отмени плановете за изпращане на допълнителни войски в Ирак.

Похитителите твърдят, че са последователи на лидера на Ал Каида в Ирак - Абу Мусаб ал Заркауи.

Същата група обезглави американски заложник по-рано тази година и според някои съобщения в момента държи още 10 заложници.

Работодателят на южнокорейския заложник заяви пред агенция Йонхап, че сред задържаните чужденци има поне един европейски журналист и още няколко човека, работещи за американски фирми.

Във видеозаписа, разпространен от ислямистите, 33-годишният Ким Сун - ил, който работи за компания - доставчик на американската армия, казва: "Корейски войници, моля ви, махнете се оттук. Аз не искам да умра. Моят живот е важен".

Записът бе разпространен по арабската телевизия Ал Джазира, която твърди, касетата пристигнала в необозначен пакет в багдадския ѝ офис.

На записа, дълъг две минути, се вижда заложника, заобиколен от въоръжени мъже с маски. "Ние искаме да изтеглите силите си от нашата земя и да не изпращате повече войски, а ако не го направите, ние ще ви изпратим една корейска глава", казва единият от мъжете.

Похитителите поставят 24-часов срок, който изтича в понеделник следобед.

Южнокорейският външен министър свърза случая с потвърждението от страна на Сеул, че ще изпрати още войски в Ирак.

"Корейското правителство се опитва да помогне на иракския народ, така че те трябва незабавно и без условия да освободят корейския заложник", каза Бан Ки-мун.

"Решението на нашето правителство да изпрати наши войски да помогнат на иракския народ да възстановят икономиката си остава непроменено", добави той.

Южна Корея вече има 660 военни инженери и медицински персонал в южния иракски град Насирия, където те участват в хуманитарни и възстановителни проекти.

В петък южнокорейското министерство на отбраната съобщи, че изпраща допълнително още 3000 войници в северен Ирак, които трябва да пристигнат там през август.

На следващия ден правителството отправи предупреждение към гражданите да се въздържат от посещения в Ирак, като посочи, че решението за изпращане на допълнителни войски може да доведе до атаки срещу южнокорейци.

Мнозинството от южнокорейците бяха против изпращане на техни войски в Ирак.

Споделяне

Още от Свят