Ислямисти нападнаха газов обект в Алжир, твърдят, че са взели 41 заложници

Ислямисти нападнаха газов обект в Алжир, твърдят, че са взели 41 заложници

Ислямисти, които твърдят, че са дошли от Мали, къдетоФранция води от миналия петък военна операция, атакуваха в сряда газово находище, разработвано от британския петролен гигант Бритиш петролиъм и от още няколко чужди компании в югоизточната част на Алжир, и взеха за заложници няколко служители, сред които и няколко чужденци, предаде Франс прес.

По последни данни при нападението са убити двама чужденци, сред които един британец, посочва агенцията, като се позовава на алжирската агенция А Пе Ес. Преди това алжирското министерство на вътрешните работи съобщи за един убит и двама ранени чужденци, както и за мнозина, взети за заложници от неидентифицирана терористична група.

Според говорител на похитителите обаче за заложници са взети четиридесет и един западни граждани, сред които седем американци.Говорителят, чието име не се споменава, бил цитиран отдва мавритански сайта. Той твър, че сред похитените има ифранцузи, британци и японци. Петима отзаложниците били държани в самия атакуван обект, а другите – натайно място.

Засега самоличността на чужденците не е посочена. Ирландия уточни, че е отвлечен 36-годишен ирландец. Япония обяви, че може би няколко японски граждани са похитени и че проверява информацията. В Норвегия норвежка гражданка заяви пред пресата, че е получила телефонно обаждане от съпруга си, че е похитен, посочва Асошиейтед прес. Мъжът съобщил на жената телефонен номер, който тя да предаде в полицията и който е най-вероятно на някой от похитителите. Жената твърди, че някой е диктувал на съпруга ѝ какво да говори.

Един от нападателите се е свързал с Франс прес и е заявил, че нападението е в отговор на френската военна интервенция в Мали. Друг нападател пък е заявил по телефона за Франс прес, че атаката е дело на членове на Ал Каида, дошли директно от Мали.

"Ние сме членове на Ал Каида и сме дошли от Северно Мали. Ние сме от бригадата на Халид Абдул Абас и на Мохтар Белмохтар", казал той, като е припомнил, че Белмохтар е заплашил да отговори на всякаква интервенция в Мали. Белмохтар, който носи и прякора Едноокия, е един от историческите лидери на Ал Каида в ислямския Магреб. Именно Белмохтар вкара терористичната мрежа в Северно Мали, припомня Франс прес.

Атаката в Алжир започна при изгрев слънце в района на петролното находище Ин Аменас, не далеч от границата на Алжир с Либия. Противоречиви са информациите за развоя на нападението. Все още не е неясно точно какво се е случило.

Засега по данни на алжирското вътрешно министерство първоначално нападателите са атакували автобус, който е отивал към петролните съоръжения и е превозвал служители. Той е напуснал жилищен комплекс, в който са живели работниците, обслужващи газодобивните инсталации в Ин Аменас.

Атаката е била отблъсната от охранителите, придружавали автобуса. Тогава нападателите са се отправили към самата жилищна база и са нахлули в част от нея. Там са взели и за заложници неизвестния брой служители, сред които и чужденците.

Тежко въоръжените нападатели са се появили в района с три коли. След първата фаза на нападението срещу автобуса, ранените в него хора, са били върнати в Ин Аменас и за тях са се погрижили местните власти.

Атакуваният по време на втората фаза на нападението жилищен комплекс официално е известен като жилищната база на алжирската петролна компания Сонатрак, в която живеят работници и на Би Пи, норвежката компания Статойл и на японската компания Джей Джи Си Корпорейшън, обслужващи газовите инсталации в района. Базата се намира в Тигантурин на около сто километра от алжирско-либийската граница.

На мястото се намират алжирските сили за сигурност и полицията, които се опитват да разрешат кризата. Алжирските сили вече са обкръжили похитителите и се водят преговори за освобождаването на заложниците, предаде Асошиейтед прес, като се позова на представител на алжирските сили за сигурност.

Либийският бригаден генерал Абдел Халис Ибрахим, командващ либийските гранични сили обаче заяви по повод нападението, че неговите военни са открили огън по две коли, идващи от алжирското газово находище и превозващи заложници, допълва агенцията. Това е станало още рано сутринта и двете коли са били принудени да се насочат към Тунис на около 250 километра по на север.

АП съобщава също, че групировка, наричаща се Маскираната бригада, е поела отговорност за атаката пред мавританска информационна агенция. Групировката е казала, че извършва операцията в газодобивното поле и че е взела петима заложници, сред които трима норвежци, един британец и един американец, посочва АП.

Твърдението на групировката обаче не може да бъде потвърдено засега от независим източник. Досега никоя друга агенция не е съобщавала за американец сред похитените, посочва АП.

За сметка на това говорител на френското посолство в Алжир заяви, че не може да потвърди дали сред похитените има и френски гражданин. Подобно твърдение направи алжирският депутат Махмуд Гемама, цитиран от Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?