Ислямисти планирали нападение с индийски самолет срещу британски град

Великобритания е повишила нивото на тревога за терористична заплаха от сериозно на критично в петък, защото е получила информации за планиран атентат със самолет, съобщава в. "Сънди таймс", цитиран от БТА.

Индийското разузнаване информирало британското контраразузнаване Ми-5, че ислямисти от Пакистан, свързани с Ал Каида, имали намерение да похитят самолет на индийската авиокомпания Еър Индия или пък на Индиан еърлайнс, излитащ от Делхи или от Мумбай, да го насочат към Великобритания и да го разбият в обект в някой британски град. Индийското разузнаване се сдобило с тези сведения след арестуването на предполагаем ислямистки лидер.

Това накарало Лондон да повиши нивото на заплаха от терористичен атентат в петък. Тогава обаче британският министър на вътрешните работи Алън Джонсън каза, че нивото се повишава с една степен, не заради конкретна заплаха за атентат, а просто защото идната седмица Лондон ще бъде домакин на две международни срещи - за Йемен и за Афганистан, на които ще участват десетки чуждестранни лидери.

В петък индийските власти обявиха тревога по техните летища заради сведения, че ислямисти се готвят да отвлекат индийски самолет, излитащ от индийски град и пътуващ за съседна азиатска страна. Тогава обаче властите не уточниха накъде са планирали да отклонят машината терористите. Сега става ясно, че плановете са били да я насочат към Великобритания, уточнява "Сънди таймс".

Споделяне

Още от Свят