Ислямисти заплашиха Белгия и Франция с нови атентати

"Ислямска държава" е убила 21 египтяни християни

Сн.Архив

Нови заплахи за терористични атентати в Белгия и Франция отправиха двама бойци от Ислямска държава. Те се съдържат във видеоклип, за който съобщи фламандския телевизионен канал VTM.

В ново видео, публикувано в интернет, Ислямска държава отправя заплахи към Западния свят. Видеото е с продължителност 2.30 минути и показва двама младежи, седнали до знамето на Ислямска държава.

Единият от тях казва на френски с белгийски акцент, че ще се върнат в Брюксел и Париж с коли-бомби и призовава други мюсюлмани да се присъединят към него.

Двамата джихадисти показват автомати, гранати и голям нож. Младежът, който не говори, прилича на 23-годишния Редван Хаджауи от белгийския град Вервие. Това е градът, където преди месец белгийската полиция разби терористична група, подготвяла убийствата на белгийски полицаи.

Оттогава в няколко белгийски града по улиците бяха разположени въоръжени войници.
Младежът е белгиец от марокански произход. Заминал е за Сирия миналата година. Бил е помощник в кухня, но попаднал под влиянието на ислямисти и се радикализирал. Започнал да прекарва много време в джамията, а на хората около него започнал много да говори за свещената война джихад. През 2014 г. казал, че отива на ваканция в Мароко при роднините си, но всъщност заминал за Турция и от там преминал в Сирия. След полицейската операция във Вервие погрешно се смяташе, че той е една от жертвите на полицията.

Във видеоклипа младежът, който говори, казва на френски: "Видяхте какво можем. И това е само началото. Ще се върнем с коли-бомби в Брюксел и Париж".

Чуждите бойци - европейски граждани, които се бият на страната на Ислямска държава - са голям проблем за западните власти. Тези, които се връщат на Запад, обикновено са заплаха за обществото заради радикалните си виждания. Белгия е страната от Европейския съюз с най-много чужди бойци като процент от населението.

Групировката "Ислямска държава" публикува в понеделник видеозапис, претендиращ, че показва обезглавяването от нея на 21 египетски християни копти, отвлечени в Либия. На записа се вижда как облечени в черни дрехи бойци водят пленниците на морския бряг, съобщи Ройтерс.

Заложниците, заловени в края на миналата година, биват принудени да паднат на колене, след което са обезглавени. Записът е бил публикуван в Туитър в профила на уебсайт, подкрепящ групировката.

Ислямистки милиции в Либия неотдавна обвиниха Египет, че бил изпратил самолети да бомбардират техни позиции, най-вече в Триполи. Кайро отрича да го е правил.

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси заяви, че страната му си запазва правото да отговори на жестокото убийство по свое усмотрение и в подходящо време. Той обяви, че още днес ще свика националния Съвет за отбрана, за да се състави план за действие.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?