Ислямистите спечелиха предсрочните избори в Кувейт

Опозицията, доминирана от ислямистите, спечели 34 места от 50-местния кувейтски парламент на предсрочните парламентарни избори, състояли се в четвъртък, съобщи Франс прес.

Според данните само сунитските ислямисти, доминиращи опозицията, получават 23 места в парламента срещу 9 в досегашния парламент. Така Кувейт се вписва в тенденцията, наблюдаваща се в други страни, преживели Арабската пролет, където ислямисти спечелиха парламентарните избори.

Либералите получават в новия парламент само 2 места. Нито една жена не е избрана.

Избирателите наказаха чрез вота си проправителствените депутати, които сега са сведени до незначително малцинство. Наказателният вот беше насочен най-вече срещу 13-те бивши депутати, които са разпитвани от главния прокурор по обвинения в корупция.

Кувейт е разделен на 5 избирателни окръга. Всеки един от тях има правото на 10 места в парламента. Опозицията, в която доминират ислямистите, извоюва смазваща победа в 2 окръга. Там тя спечели 18 от 20 възможни места.

Шиитското малцинство, което съставлява почти 30 процента от местното население, получи само 7 места в новия парламент срещу 9 в предишния.

Опозицията имаше 20 места в досегашното законодателно събрание, което беше разпуснато в началото на декември след оставката на правителството, последвала вълна от народни протести, оглавени от млади кувейтци, вдъхновени от Арабската пролет.

От 286 кандидати за депутати 23 бяха жени. Нито една от тях не успя да влезе в парламента, в това число и четирите досегашни депутатки, участвали също в надпреварата. Преди три години те бяха първите жени, избрани в парламента на Кувейт.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?