Ислямистите в Египет изправени пред нови предизвикателства

Мохамед Морси пристига в президентския си офис в Кайро в понеделник, 25 юни

Победата на Мохамед Морси в египетските президентски избори е началото на нов етап в дългата борба за власт на "Мюсюлманските братя". Тя вече ще се води в рамките на институциите и вероятно ще наложи още компромиси за ислямистите.

След като генералите отнеха голяма част от президентските правомощия, постът, който Морси ще заеме, никак не прилича на този, от който Хосни Мубарак бе принуден да се оттегли преди 16 месеца след тридесетгодишно управление. Ограничаването на властта му и няколко други фактора ще бъдат пречки пред възможностите на 60-годишния Морси като президент.

Въпреки историческата значимост на тази победа - Морси е първият свободно избран президент в Египет и е представител на организация, незаконна през по-голямата част от 84-годишната си история - шансовете за бързи промени във вътрешната и външната политика са слаби. Някои от амбициозните предизборни обещания на Морси, като това да приложи на практика шериата, могат да останат на заден план, тъй като политическите реалности го притискат в една страна, която е дълбоко разединена от идеята за управление на "Братята".

Дори и да желаеше, в момента Морси не разполага с парламент, който да прокара подобно законодателство, въпреки че са негови правомощията да назначи президентска администрация, премиер и правителство. Но доминираният от ислямисти парламент, избран през януари, бе разпуснат от генералите, които поеха законодателната власт в негово отсъствие.

"Намерението на Морси бе да се установи здраво на президентския пост и да използва част от неформалната си власт като представителна фигура да натрупа постепенно власт и да измести военния съвет", казва Джошуа Стачър, преподавател по политически науки в Университета на Кент. "В сегашната ситуация обаче избраният за президент цивилен ще поеме вината за продължаващите проблеми на Египет, а военният съвет е застрахован от подобни критики - властта му е станала подобна на монархическа."

Старото съперничество между ислямистите и военните явно ще продължи. То се превърна в постоянна част от египетската история, откакто военните свалиха краля през 1952 г.

Новото съжителство

Въпреки недостатъците си президентството и широката му подкрепа са активи за "Братята" в подготовката им за битка, по-важна дори от президентските избори - съдбата на новата конституция, която ще определи системата на управление на Египет. "Мюсюлманските братя" ще вземат онова, с което се сдобиха - награда, за която не можеха да мечтаят преди 18 месеца. Несъвършеният президент е по-добър от никакъв", твърди западен дипломат в Кайро. "Това е част от новия и деликатен акт на политически компромис - част от новото съжителство в Египет."

Предстоящата конституция ще определи обсега на президентската власт и ролята на армията, която според "Братята" изглежда твърдо решена да защитава интересите си при написването на документа. "Мюсюлманските братя" си осигуриха прилично представителство в комисията, работеща по конституцията, миналата седмица. Но и генералите си присвоиха нови правомощия в процеса, включително правото да създадат нова комисия, ако счетат, че настоящата се е провалила.

Съд ще преразгледа възражение срещу законността на настоящата комисия.

"Скритата държава"

Извън борбата на "Братята" с военните Морси е изправен пред друга, по-предизвикателна битка - с гарантираните интереси на органите, на които им е изгодно да работят по стария начин. Така наречената "скрита държава", включително тайните служби за сигурност, ще бъдат значителна пречка пред промяната.

"Президентът Морси ще се бори за контрола върху лостовете на държавата. Много е вероятно ключовите институции да го бавят или направо да пречат на инициативите му", каза в Кайро Елиджа Заруан, лектор към Европейския съвет за външна политика. "Изправен пред подобна съпротива, безизходицата може да го изкуши да падне в капана на опитите да налага със сила новата си власт," добави той. "Това ще бъде грешка."

Морси надви убедително, но не и категорично последния премиер на Мубарак Ахмед Шафик с разлика от 3,5 процентни пункта. След победата към него заваляха призиви да направи реверански към онези, които са разтревожени от възхода на "Братята".

В първите си изявления като президент Морси обеща да бъде президент на всички. Той заяви, че ще създаде правителство на националното единство. Аналитиците смятат, че това ще бъде огромен плюс за "Мюсюлманските братя" в стремежа им към промяна. Процесът на създаване на правителство започна тази седмица. Високопоставени представители на "Братята" информираха, че сред имената, които го интересуват, е реформистът и бивш дипломат на ООН Мохамед ел Барадеи. Шафик също заяви, че е на разположение, ако бъде поканен.

Активисти на "Братята" заявиха, че ще продължат уличните протести, за да принудят генералите да отстъпят от последните си решения, които помрачиха победата на Морси. Но зад кулисите "Братята" ще продължат също да търсят компромис с генералите, както в последните няколко дни след публикуването на указа за временното устройство.

"Ще има сделки и в това никой не бива да се съмнява", каза Шади Хамид, ръководителят на центъра "Брукингс - Доха". "Висшият съвет на въоръжените сили все още притежава танковете и оръжията и "Братята" го знаят", напомни той. "Трябва да има някакво временно споразумение за подялба на властта и ще се наложат отстъпки."

Мустафа Камал Саид, професор по политически науки в Университета в Кайро, заяви: "Има някои много важни проблеми между тях. За Морси е важно да ги разреши или да приеме някакъв компромис, в противен случай управлението му ще се провали."

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят