Ислямистите в Тунис приеха план за решаване на кризата

Управляващите ислямисти в Тунис се доближиха до преговори със светските си противници, след като дадоха принципното си съгласие за план за преход към избори, предложен от синдикатите, предаде Ройтерс.

Председателят на ислямистката партия Ан Нахда Рашид Гануши заяви, че преговорите бързо щели да решат кризата, която е парализирала политиката в Тунис от почти месец и която доведе до масови протести и призиви за оставка на правителството.

Профсъюзната организация Общо туниско обединение на труда (ОТОТ), която посредничи между Ан Нахда и опонентите ѝ, предложи правителството да се оттегли и неутрален временен кабинет да подготви произвеждането на нови избори. Ислямистката партия преди отхвърляше тази възможност, но тази седмица възприе промяна в курса, отбелязва Ройтерс.

Гануши заяви, че ислямистите дават принципното си съгласие за инициативата на ОТОТ, за да започне диалог. Председателят на ислямистката политическа сила изрази увереност, че диалогът ще започне много скоро, но не даде други подробности за позицията на партията си.

Ан Нахда управлява в коалиция заедно с две по-малки светски формации и е поставена под все по-голям натиск от опозицията заради обвинения в налагане на ислямистки дневен ред, неуспех в борбата срещу салафитските радикали, както и в лошо управление на икономиката, добавя Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?