Ислямистите завладяха главната военна база на Бенгази

Генералният щаб на специалните сили на либийската армия, най-голямата военна база в Бенгази, е паднал в ръцете на ислямистките групи вчера след дни на кървави боеве. Съобщението е потвърдено от източници в армията и сред ислямистите, предаде Франс прес в сряда.

"Съветът на шурата на революционерите от Бенгази", съюз на ислямистки и джихадистки групи, е обявил в комюнике завземането на генералния щаб на специалните сили. Информацията е потвърдена от военен източник, който уточнява, че сред превзелите базата има бойци на "Ансар аш Шариа", обявена за терористична организация от Вашингтон.

Сблъсъците в Бенгази продължават от седмица. От събота насам загинаха около 60 души. "Специалните сили под ръководството на полковник Уанис Абу Хамада се оттеглиха след няколко нападения", уточни той.

Това е най-голямата загуба за либийската армия, която още се възстановява след падането на режима на Муамар Кадафи през 2011 година. Специалните сили са една от малкото редовни части в Либия. Те обявиха подкрепата си за действията на генерала дисидент Халифа Хафтар, без обаче да се поставят под неговото командване. Хафтар се бори с"терористите" в Бенгази от 16 май.

Обвиняван от мнозина в опит за държавен преврат, той се ползва с подкрепата на някои от частите на редовната армия, включително на Военновъздушните сили.

В същото време туниският външен министър Монги Хамед заяви, че неговата страна може да затвори границата си с Либия заради изострянето на обстановката в областта на сигурността в съседната страна. Няма да се повтори ситуация като тази през 2011 г., когато заради гражданската война в Либия към Тунис се насочи поток от бежанци, подчерта той.

От 28 юли през границата са преминали 8000 либийски граждани. До 10 хиляди тунизийци, живеещи в Либия, може да са се върнали в родината си поради липсата на сигурност. Редица международни организации и посолства също спряха работата си в Либия и се евакуираха в съседен Тунис.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят