Ислямистка групировка готвила атентат срещу военна болница в Хамбург

Ислямистки атентатори-самоубийци от групировката Ансар ал Ислам са планирали атентат срещу военната болница в Хамбург, заяви сенаторът за вътрешните работи в регионалното правителство на града-провинция Хамбург Дирк Нокеман, предаде ДПА.

Като алтернативна цел било набелязано едно американско военно летище. Предупреждението за готвения атентат дошло от приятелска американска специална служба, каза сенаторът от хамбургската партия Настъпление на правовата държава.

Във военната болница в Хамбург в момента няма на лечение американски Войници. Сградата днес беше поставена под усилена охрана след предупреждението за готвен атентат с кола-бомба, съобщи говорителка на хамбургската полиция.

Напълно възможно е обаче там да са се лекували ранени американски войници от войната в Ирак, добави говорителката. Полицията проверява с обучени за търсене на експлозиви кучета всички превозни средства на терена на болницата и съседните улици.

Би Би Си посочва, че мерките за сигурност в Германия са допълнително усилени около Коледните празници.

По данни на Федералната служба за защита на конституцията радикалната ислямистка групировка Ансар ал Ислам, за която бе съобщено, че подготвя атентат срещу болницата на бундесвера в Хамбург, обединява кюрдски ислямисти от Северен Ирак и поддържа връзки с терористичната мрежа Ал Каида. Групировката е основана през септември 2001 година отначало под името Джунд ал Ислам (Войници на исляма) и наброява около 1000 привърженици. Около стотина от тях живеят в Германия. Смята се, че Ансар ал Ислам дава освен това подслон и на бойци от Ал Каида.

Споделяне

Още от Свят