Ислямистката секта Боко Харам отправя нови заплахи в Нигерия

Лидерът на ислямистката секта Боко Харам - Абубакар Шекау заплаши с нови нападения в Нигерия, където силите за сигурност издирват германски инженер, отвлечен вчера край Кано - втория по-големина град в северната част на страната, съобщи Франс прес.

 

Във видеозапис, разпространен вчера по ЮТюб, Абубакар Шекау пое отговорността за поредицата зрелищни нападения в Кано на 20 януари, при които загинаха най-малко 185 души. На фона на снимка на имам Абубакар Шекау, седнал на диван, с автомат Калашников в ръка, се чува глас, който говори ту на арабски, ту на английски, ту на езика хауса, използван в мюсюлманския Север на Нигерия, съобщи Асошиейтед прес.

 

"Ние нападнахме полицейските комисариати, защото нашите членове бяха арестувани и изтезавани", казва Абубакар Шекау. Той отрича да са били убити цивилни при нападенията и уверява, че въоръжените членове на сектата се опитват да защитават деветмилионното население на Кано.

 

"Ние убиваме полицейски служители, войници и други правителствени чиновници, които воюват срещу Аллах, както и християни, които убиват мюсюлмани и говорят лоши неща за нашата ислямска религия", посочва Абубакар Шекау.

 

"Аз не съм против никой, но ако Аллах ми каже да убия някого, аз ще го убия и ще го направя с удоволствие, както убивам пиле", добавя шейхът.

 

Боко Харам иска да наложи шериата в северна Нигерия, с преобладаващо мюсюлмански население. Южната част на страната е християнска. Сектата, чието име означава "западното образование е светотатство" на езика хауса, е убила най-малко 262 души от началото на годината.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?