Ислямистки бунтовници завзеха историческо християнско селище в Сирия

Древното християнско селище Маалуля.

Сирийски бунтовници, свързани с терористичната мрежа Ал Каида, превзеха историческо християнско селище край Дамаск, съобщиха опозиционни групи в неделя, цитирани от световните агенции.

Маалуля, на около 60 километра североизточно от сирийската столица, е паднала в ръцете на джихадистите след ожесточени боеве през нощта, съобщи ръководителят на Сирийския център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП) Рами Абдел Рахман. Той
уточни, че в сражението са загинали 17 и ранени над 100 бунтовници. Правителствените сили са дали десетки убити и ранени.

Селото е превзето от екстремистката групировка Джебхат ал Нусра (Фронт на победата). Миналата година министерството на финансите на САЩ наложи санкции на лидера на Ал Нусра, а Държавният департамент я вписа в черния списък като чуждестранна терористична организация, свързана с Ал Каида в Ирак.

Видеокадри, качени в YouTube през последните дни, показват боевете между бунтовниците и правителствените сили. "Ние изчистихме Маалуля от всички кучета на Асад и всички негови главорези", крещи бунтовнически командир пред камерата във видеоматериал, публикуван през уикенда.

През нощта сирийската армия успяла да влезе в Маалуля. Тогава бунтовниците получили подкрепления и превзели цялото село. Местна жителка потвърди новината. Според нея обстановката в Маалуля тази сутрин е спокойна.

Древното християнско село, разположено в планински район на около 60 км североизточно от Дамаск, е предложено за включване в списъка на ЮНЕСКО на обектите на световното наследство. В Маалуля живеят приблизително 2000 души, част от които все още говорят арамейски - древния език, на който се вярва, че е говорил Исус Христос.

Какво ще означава за местното население превземането на селото от ислямистите, предстои да се види.

През 18-те месеца на сирийския конфликт и правителството, и опозицията са насърчавали подкрепата на християнската общност, от която твърдят, че се нуждаят. Сред християните обаче има опасения, че ислямистите са завзели контрола върху бунтовническото движение, предаде Си Ен Ен. Те също така се страхуват, че ще бъдат застигнати от съдбата на много християни по време на войната в Ирак, станали мишена на милициите и принудени да напуснат страната.

Християните са близо 10% от населението на Сирия. Страната е управлявана от правителство, доминирано от алеутите, чиято вяра е разновидност на шиитската. Опозицията на режима се състои основно от сунити.

Според международни агенции двумилионното християнско население на Сирия често е обект на атаки от бунтовническите сили поради подозрения, че симпатизира на режима на Башар Асад. Двама висши митрополити бяха отвлечени, а популярен свещеник е в неизвестност.

Много от сирийските християни заминаха за Ливан, където намират убежище в манастири. В събота те се присъединиха към молитвите за мир, отправени от папа Франциск в Рим.

Джебхат ал Нусра е една от най-ефективните групи на сирийската съпротива, включваща в редиците си чужди бойци с опит от Ирак и други страни. Вашингтон обвинява групировката, че използва сирийския конфликт, за да налага собствената си идеология и цели.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят