Ислямистки сайт показа убийството на турски заложник

В ислямистки сайт бяха разпространени снимки, показващи екзекуция на турски заложник в Ирак. На снимките, за които съобщиха АП и Ройтерс, е показан мъж, идентифициран като турчин, който е коленичил пред трима въоръжени мъже.

Не са ясни обаче датата на убийството и самоличността на заложника.

Името на екзекутирания не съвпада с имената на двамата турски шофьори, отвлечени в Ирак миналата седмица.

Снимковият материал е с дата по ислямския календар 13. 4.1425, което отговаря на 1 юни 2004 година, отбелязва АП. Не е ясно дали на тази дата е заснет материала или на тази дата е пуснат в интернет.

Асоциацията на турските шофьори на камиони обяви в понеделник, че повече няма да организира превоз на стоки за американските сили в Ирак. Председателят на организацията Джахит Сойсал изрази надежда, че решението ще повлияе за освобождаването на двама турски шофьори, отвлечени в Ирак от групировката Таухид уа Джихад.

Говорител на турското външно министерство каза, че не може да потвърди убийството на един от турските заложници, отвлечени миналата седмица в Ирак.

В събота групировката Таухид уа Джихад, оглавявана от йорданския екстремист Абу Мусаб аз Заркауи, обяви чрез телевизия Ал Джазира, че е отвлякла двама шофьори, работещи за турска компания и ще ги обезглави до 48 часа, ако компанията не прекрати дейността си в Ирак.

В разпространения видеоматериал преди да бъде убит от групировката Таухид уа Джихад, заложникът чете изявление на турски, в което съобщава, че се казва Мурат Юдже и че работи за турската фирма Билин тур.

В изявление за АП мениджърът на фирмата Хасан Меджит заяви, че в компанията работи служител с име Мурат Юдже, но няма информация той да е бил убит.

Преди да бъде убит, заложникът чете призив на турски: "Имам да кажа на всеки турчин, който иска да идва на работа в Ирак: Не е нужно да носиш оръжие, за да помагаш на окупаторите от САЩ...Турските компании трябва да се изтеглят от Ирак."

След това водачът на тримата маскирани мъже вади пистолет и го застрелва странично.

Турчинът се свлича на земята, а похитителят стреля в главата му още два пъти. Вижда се кръв на земята до главата му.

Черно знаме на стената зад похитителите идентифицира групата като Таухид уа Джихад, оглавявана от йорданския екстремист Абу Мусаб аз Заркауи.

АП посочва, че излъченият видеоматериал е необичаен по две причини.

Обикновено иракските похитители разпространяват видеоматериал, с който доказват, че държат заложник, като често добавят искания, които да бъдат изпълнени, за да пощадят живота му.

В излъчения в понеделник видеоматериал похитителите съобщават, че имат заложник и го убиват веднага.

Вторият странен аспект е, че похитителите успяват да получат превод на изявление на похитения, направено на турски, и поставят субтитри на материала в интернет на арабски. Това е ново равнище на усъвършенстването в създаването на такъв тип видеоматериали, коментира АП.

Групировката на Заркауи вече пое отговорност за няколко кървави атаки и убийства на чужденци, сред които американския бизнесмен Никълъс Бърг, южнокорееца Ким Сон Ил и българския шофьор Георги Лазов.

В понеделник бе съобщено, че колона от турски ТИР-ове, превозващи товари за американските военни бази в Ирак, била нападната от въоръжени бунтовници близо до Багдад, съобщи турската телевизия НТВ.

Според очевидци при нападението, станало рано сутринта, един от шофьорите е бил убит.

Информацията не е потвърдена от официални представители.

Още от Балкани

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?