Ислямизиран служител на германското вътрешно разузнаване готвел бомбен атентат

Ислямизиран служител на германското вътрешно разузнаване готвел бомбен атентат

Служителят на германското вътрешно разузнаване, арестуван по подозрение, че е разкрил вътрешна информация и готвел ислямистки атентат, "се е радикализирал незабелязано". Това съобщи директорът на службата за вътрешно разузнаване в Германия Ханс-Георг Маасен днес, съобщи ДПА.

"Очевидно става въпрос за случай, в който някой се е радикализирал незабелязано сред личното си обкръжение", каза Маасен.

Роденият в Испания 51-годишен германски гражданин беше арестуван в Дюселдорф, след като вероятно е публикувал вътрешна информация и е правил ислямистки изявления по интернет, като е използвал фалшиво име.

Според прокуратурата в Дюселдорф заподозреният е бил нает в разузнавателната служба през април. Работата на бившия банкер е била да следи ислямистки екстремисти в Германия.
Заподозреният е готвел бомбен атентат в централата на агенцията в Кьолн, съобщава в. "Велт". Германската медия информира още, че той е приел исляма наскоро.

"Както във всяка разузнавателна агенция, чужди служби, екстремисти и терористи се стремят да се внедрят в службата за вътрешно разузнаване, затова ние, като агенция по сигурността, трябва да бъдем особено бдителни за нарушители", каза Маасен.

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) призова за пълно разследване за това как къртицата е била назначена въпреки процедурите по проверка.

"Това показва вероятни пропуски в сигурността", каза депутатът от ГСДП Буркхард Лишка пред ДПА.

Споделяне

Още от Европа