Ислямофобът Вилдерс губи подкрепа преди изборите в Холандия

Герт Вилдерс
Холандската Партия на свободата (ПС) на ислямофобския депутат Герт Вилдерс, досега водеща в проучванията, днес се изравни с формацията на премиера либерал Марк Рюте. Това стана три седмици преди парламентарните избори в страната, насрочени за 15 март, съобщи Франс прес.
 
Ако вотът се състои тази седмица, ПС би получила от 24 до 28 места, а Народната партия за свобода и демокрация (НПСД) на Рюте - между 23 и 27 кресла от общо 150 в долната камара на парламента, съобщи авторитетният сайт Пейлингвейзер, който обобщава данните от 6 различни анкети.
 
Според тях НПСД ще събере от 15.2 до 16.9 процента от гласовете, а ПС - между 15,8 и 17.6 на сто.
 
Разликата е в границите на статистическата грешка, поради което не е "значителна", уточни телевизия Ен О Ес.
 
Близо 13 милиона холандски гласоподаватели са приканени да участват във вота на 15 март, който ще бъде внимателно следен от крайната десница в Европа. Предстоят избори във Франция и Германия; евентуална победа на Герт Вилдерс може да вдъхне сили на идеологическите му съюзници.
 
Започвайки в събота официално своята кампания с прояви в околностите на Ротердам, Герт Вилдерс, осъждан в миналото за дискриминация заради изказвания за мароканци, обеща да отърве Холандия от "мароканската сган", отбелязва АФП.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят