Ислямска армия в Ирак обяви, че е убила единствения оцелял от българския хеликоптер

Групировката Ислямска армия в Ирак, която пое отговорност за сваления в четвъртък български хеликоптер недалеч от Багдад, разпространи 3-минутен видеозапис в Интернет с твърдението, че е убила единствения оцелял член на екипажа, предадоха световните агенции.

При инцидента загинаха 11 души  - трима българи екипаж, шестима пътници американци и двама охранители от Фиджи.

"Героите от Ислямската армия свалиха въздушно транспортно средство, принадлежащо на армията на неверниците и окупаторите и убиха екипажа му и онези на борда в района на Ат Таджи северно от Багдад. Един от членовете на екипажа бе заловен жив и убит", се казва в декларацията, придружаваща записа, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Ройтерс уточнява, че убитият е член на българския екипаж.

Според текста, цитиран от АФП, атаката била извършена след продължително изчакване и наблюдение на самолетите, чиято арогантност и досадност все повече нараствала.

“Един от членовете на екипажа бе пленен и убит в отмъщение за мюсюлманите, избивани хладнокръвно в джамиите на Фалуджа пред очите на целия свят на телевизионните екрани, без никой да протестира и да осъди (убийствата)”, се казва в текста. Ройтерс и АП предполагат, че той има предвид разпространените телевизионни кадри с американския морски пехотинец, който убива тежко ранен иракчанин в джамия във Фалуджа на 13 ноември след офанзивата срещу бунтовниците в града.

На записа, с продължителност почти три минути, се виждат горящи отломки и няколко трупа, предаде АФП. Глас на човек, който не се вижда на видеото, зад кадър казва на арабски: "Вижте тази мръсотия!", докато мъж, видимо тежко ранен, лежи на земята сред високата трева. Раненият, облечен с син авиокомбинезон, казва на английски акцент: "Счупен е!", явно имайки предвид крака си. Друг глас зад кадър му казва на английски да се изправи и да върви и го пита за оръжие, докато той се изправя, залитайки, преди да го прострелят с няколко изстрела под викове: "Аллах е велик!"

Видеозаписът обаче не показва кадри на стрелба по хеликоптера и неговото сваляне.

Автентичността на записа, поместен във форум в Интернет, често ползван от екстремистки групировки, не може да бъде потвърдена, подчертават Ройтерс и АП. Служител на Американското посолство в Багдад заяви пред АП, че няма информация някой от хората на борда да е оцелял при катастрофата и убит по-късно.

Изпълнителният директор на Хели Ер - фирмата, собственик на вертолета - Михаил Михайлов и негови сътрудници заминават в петък за Багдад, съобщи БТА. Целта е заедно със своя наемодател фирмата Скай Линк и местните власти представителите на Хели Ер да изяснят обстоятелствата около свалянето на вертолета, както и да организират връщането на техниците от обслужващия персонал на авиокомпанията, които са в Багдад. Те ще се погрижат за тленните останки на загиналите българи.

Все още не е ясно дали САЩ ще разследват случая със сваления в Ирак български хеликоптер. Причината за катастрофата ще бъде разследвана, но тъй като става дума за цивилен хеликоптер, който не е свързан със Съединените щати, не знам дали ще бъдем ангажирани пряко с разследването, посочи заместник-говорителят на Държавния департамент Адам Ерели, предаде Би Би Си.

Убитите американци, служители на Блекуотър секюрити консълтънтс, клон на базираната в Северна Каролина частна охранителна компания Блекуотър Ю Ес Ей, помагали на Бюрото за дипломатическа сигурност, пазейки американски дипломати в Ирак, уточняват агенциите.

Офицер от българския контингент в Дивания, който е пилот, специалист по летателни произшествия, е командирован тази нощ, за да участва в разследването на инцидента, съобщиха в петък министърът на отбраната Николай Свинаров и началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев.

Ислямската армия в Ирак е известна с отвличането на чужденци, понякога, убийството им, припомня АФП. Тя уби италианския журналист Енцо Балдони през август 2004 г. и пое отговорността за отвличането на френските журналисти Кристиян Шено и Жорж Малбрюно, освободени през декември 2004 г. след четири месеца плен.

Споделяне

Още от България