"Ислямска държава" е екзекутирала над 200 души до Мосул тази седмица

"Ислямска държава" е екзекутирала над 200 души до Мосул тази седмица

Най-малко 232 души са били избити от групировката "Ислямска държава" тази седмица близо до Мосул, за чието освобождаване започна военна операция на иракските сили, съобщи говорителка на ООН, цитирана от Франс прес.

Има сведения за екзекуцията с огнестрелно оръжие на 232 души, в това число 190 бивши членове на иракските служби за сигурност, заяви говорителката на Върховния комисариат на ООН за правата на човека Равина Шамдасани.

Тя добави, че силите на ИД в Ирак са отвлекли десетки хиляди мъже, жени и деца от райони в околностите на Мосул и ги използват като живи щитове в града, към който настъпват иракските правителствени войски.

Американският генерал от ВВС Матю Айлър заяви, че иракските сили са си върнали 40 села от ИД в близост до Мосул, предаде Асошиейтед прес.

Генералът добави, че водената от САЩ коалиция е увеличила въздушните удари срещу ИД и те вече са тройно повече от тези при прогонването на групировката от други иракски градове.

Подкрепяни от Иран иракски шиитски милиции се готвят да атакуват позиции на "Ислямска държава" западно от Мосул в подкрепа на военната операция по освобождаване на града, предаде Ройтерс.

Милициите Хашид Сааби (Сили на народната мобилизация) са завършили подготовката за придвижване към Тал Афар, крепост на ИД западно от Мосул, каза техен говорител за иракската държавна телевизия.

Според него сраженията в тази зона ще започнат след броени дни или дори часове.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят