"Ислямска държава" е изгубила тази година 14 % от контролираната територия

"Ислямска държава" е изгубила тази година 14 % от контролираната територия

Джихадистката групировка "Ислямска държава" е изгубила тази година 14 процента от територията, която е контролирала през 2014 г., според проучване на британския институт за отбрана "Ай Ейч Ес Джейнс" /IHS Jane's/, предаде Франс прес.

Базирайки се на информации от социалните мрежи и източници в Сирия и Ирак, институтът смята, че зоната, контролирана от ИД се е редуцирала с 12 800 кв.км между 1 януари и 14 декември 2015 година. В момента групировката контролира 78 000 кв.км, според проучването.

Сирийските кюрди са утроили размера на зоната под техен контрол, която в момента се простира върху 15 800 кв.км.

Една от териториалните загуби на ИД е северната гранична зона между Турция и Сирия, в региона на Тал Абияд, която беше един от основните пунктове за преминаване на турската граница, използван от джихадистите. Други значителни загуби ИД е понесла в Ирак, където изгуби град Тикрит, рафинерията в Байджи и част от основния път между Ракка и Мосул, което усложнява прехвърлянето на оборудване и бойци между двата най-значими града, контролирани от джихадистите.

Макар че е изгубила контрола върху някои зони, ИД е успяла да завладее други територии. Най-големите им успехи през 2015 г. бяха настъплението им в западна Сирия, през град Палмира и превземането на центъра на град Рамади, се отбелязва в проучването.

Подобно на ИД, режимът на сирийския президент Башар Асад също е изгубил влияние, като вече контролира 30 000 кв.км. /с 16 процента по-малко/ от страната с обща площ от 185 180 кв.км. Но, както се констатира в проучването, "сирийското правителство е успяло да си върне част от териториите, изгубени в началото на годината, благодарение на руската военна интервенция през септември".

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?