"Ислямска държава" е произвеждала иприт в иракския град Мосул

"Ислямска държава" е произвеждала иприт в иракския град Мосул

Джихадистката групировка "Ислямска държава" е използвала лаборатории в университета в иракския град Мосул, за да произвежда химическо оръжие с иприт, съобщи Пентагонът, цитиран от Франс прес.

Огромният университетски комплекс с модерни сгради беше едно от най-реномираните учебни заведения в Ирак преди през 2014 г. Мосул да бъде завзет от джихадистите.
Миналия месец иракските сили за сигурност си върнаха контрола над източната част на града.

Според говорителя на Пентагона Джеф Дейвис проби от мястото са показали, че ИД е използвала университетските лаборатории да произвежда реагенти за иприт. Получаваната субстанция не е имала почти нищо общо с ужасяващият горчичен газ, използван по време на Първата световна война. Целта на произведеното вещество била по-скоро да дразни кожата като при слънчево изгаряне, отколкото да е смъртоносно, уточни капитан Дейвис. Нямаме никакви доказателства, че това вещество е убило някого, допълни той.

Преди настъплението на иракските сили джихадистите са преместили производствените си инсталации и те вероятно функционират някъде другаде, каза говорителят.

Споделяне

Още от Свят