"Ислямска държава“ е пуснала пипала и в Сибир

"Ислямска държава“ е пуснала пипала и в Сибир

Руското федерално следствие смята да съобщи, че в сибирския град Сургут е открита клетка на терористичната организация Ислямска държава, твърди източник на вестник "Новая газета".

По данни на руското опозиционно издание клетката е включвала най-малко петима души, включително 19-годишният Артур Гаджиев. След опит да подпали местен мол на 19 август той рани с нож 7 минувачи в центъра на града и бе убит от полицията. Същия ден отговорност за инцидента пое "Ислямска държава", напомня вестникът.

Според руската служба за финансов мониторинг в момента се издирват 7 души от Сургут, заминали да воюват в Сирия, а за международно издирване са обявени общо към 50 жители на Хантимансийския автономен окръг в Сибир, заподозрени в тероризъм.

В материала се цитира изследване на Московския център "Карнеги", според което броят на мюсюлманите в Уралския федерален окръг на Русия, включващ Хантимансийския, е нараснал през последния четвърт век с близо 100 000.

По различни оценки мюсюлманската общност в Сургут достига близо 10 на сто от населението - около 45 000 души. През последното десетилетие на миналия век и първото на този заедно с мигрантите от Кавказ в региона прониква новата "близкоизточна" ислямска идеология, която започва да изтласква традиционния за тези места суфистки ислям, посочва "Новая газета".

Десетки познати на Гаджиев са задържани, срещу четирима вече са повдигнати обвинения в терористичен сговор, пише всекидневникът и се пита къде престъпникът се е заразил с идеята на радикалния ислямизъм.

"Неприятният отговор може би е, че идеята е узряла на място. Сибир все по-често се откроява в контекста на сирийската война - но нито тук, нито другаде в Русия никой не знае как да се бори с това", коментира в заключение "Новая газета".

Споделяне

Още от Свят

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?