"Ислямска държава" екзекутира над 120 джихадисти заради опит за преврат

"Ислямска държава" екзекутира над 120 джихадисти заради опит за преврат

Сто двадесет и двама бойци на "Ислямска държава", включително 18 полеви командири, са били екзекутирани край иракския град Мосул заради участието им в опит за преврат, насочен срещу лидера им Абу Бакр ал-Багдади.

Това съобщи във вторник Саид Мамузани, представител на Демократичната партия на Кюрдистан в иракския град Мосул, цитиран от световните информационни агенции. По думите му масовата екзекуция е извършена в стария затвор на юг от Мосул.

Превратаджиите планирали да завземат провинция Ниневия, да я обявят за независима от "Ислямска държава", а след укрепване на властта си да тръгнат на поход срещу град Рака, обявен за столица на "халифата" на самообявилия се за халиф Абу Бакр ал-Багдади.

Заверата е трябвало да стартира в неделя, но два дни преди това няколко от превратаджиите били арестувани и след зверски мъчения разказали всичко.

Мамузани отбелязва, че вътрешният разкол в "Ислямска държава" напоследък е довел до десетки убити при избухнали междуособици сред джихадистите. По думите му "разколът се основава на три неща – борба за власт, борба за влияние, подялбата на пари".

Споделяне

Още от Свят