”Ислямска държава” екзекутира още един британец

Бритенецът Алън Хенинг

"Ислямската държава" разпространи в събота видеозапис, който показва обезглавяването на британския заложник Алан Хенинг, съобщи американският център за наблюдение на ислямистките сайтове, цитиран от ”Ройтерс” и БТА.

Записът с продължителност 1 минута и 11 секунди и озаглавен "Още едно послание към Америка и нейните съюзници". В него се показва британския хуманитарен работник, който се представя. Хенинг казва, че "заради решението на нашия парламент да атакува "Ислямската държава", аз, като член на британското общество, сега ще платя цената за това решение".

Хенинг беше отвлечен преди 10 месеца в Сирия по време на хуманитарна мисия. Съпругата му преди няколко дни помоли екстремистите за милост.

Премиерът Дейвид Камерън каза, че убийството на британския заложник Алан Хенинг показва варварството на екстремистите от "Ислямската държава", коментира Ройтерс.

”Алън бе отишъл в Сирия, за да помага на хора от всички религии, изпаднали в нужда. Това, че беше взет за заложник, докато искаше да помага на другите, и беше убит, показва, че покварата на тези терористи от "Ислямската държава" е безгранична”, каза британският премиер.

Камерън се закани, че Великобритания ”ще направим всичко, което може, за да заловим тези убийци и да ги изправим пред правосъдието”. Членовете на Съвета за сигурност на ООН осъдиха убийството и обявиха, че подобни варварски действия не могат да ги сплашат, а само да укрепят решимостта им.

В записа е представен и един американски заложник, Питър Касиг, съобщава АФП. Неговата съдба остава неясна. На 14 септември бойци от ”Ислямска държава” разпространиха в интернет видеоклип, който показа обезглавяването на британеца Дейвид Хейнс. Хенинг и Хейнс са били хуманитарни работници. Преди това джихадистите обезглавиха и двама американски журналисти - Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?