"Ислямска държава" екзекутира журналист и цивилни в Ирак

Групировката "Ислямска държава" уби иракски журналист, брат му и още двама цивилни в село северно от Багдад, предадоха агенциите.

Джихадистите убили публично 37-годишния оператор Риад ал Азауи, който работел за местната телевизия "Сама Салахедин". Според организацията "Репортери без граници" журналистът, баща на три деца, бил отвлечен на 7 септември заедно с брат си.

Според член на семейството му вероятно някои хора в селото са обвинили журналиста, че работи за иракското правителство и са дали името му на джихадистите. Според изявление на "Репортери без граници" от миналия месец "Ислямска държава" е заплашила да убие журналиста, защото отказал да работи за групировката.

В петък терористичната организация е екзекутирала в северен Ирак деветима души, които подозирала, че са свързани с антиджихадистки сунитски групировки, съобщиха източници от иракските служби за сигурност и очевидци, цитирани от Франс прес.

В град Аз-Заб, на 90 километра западно от Киркук, са били публично екзекутирани шест души. В град Байджи са били обезглавени трима души. Източник по сигурността каза, че те са бивши членове на сунитска милиция, която е воювала срещу Ал Кайда с подкрепата на американската армия в периода 2007-2008 г.

Иракското правителство призовава сунитските племена да се надигнат срещу "Ислямска държава", която срещна твърде малко съпротива, когато през юни започна офанзивата си, предимно в сунитски региони.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?