"Ислямска държава" губи позиции в Източна Либия

"Ислямска държава" губи позиции в Източна Либия
Силите на джихадистите от "Ислямска държава" са били изтласкани от позициите им около пристанищния град Дерна в Източна Либия, заемани дълго време от тях, съобщи Ройтерс.
 
Това открива пътя към настъпление на силите, подкрепящи "източното" правителство, към Бенгази.
 
Ако изтеглянето на ИД от Дерна се потвърди, това ще означава значително прегрупиране на силите в района, посочва Ройтерс. Досега ИД успешно се възползваше от враждата на двете съперничещи либийски правителства, за да засилва позициите си и да печели територии. Дерна е гнездо на ислямизма и бе сред първите бастиони на ИД в Либия, но вече среща отпор от все повече местни въоръжени групи.
 
В съобщението на Съвета (Шурата) на муджахидините на Дерна - съперничеща ислямистка групировка, се казва, че "Дерна е напълно освободена от изменниците".
 
Военен говорител на силите, верни на правителството, каза, че джихадистите се опитали да отстъпят към своята либийска крепост - Сирт, но били пресрещнати и блокирани по пътя натам. "Източната" армия оказала подкрепа на муджахидините от въздуха. Засега няма данни за жертви в сраженията. В социалните мрежи се разпространяват видеокадри на ликуващи жители на Дерна, развяващи либийското знаме по улиците на града.
 
Тежки сражения се водели и на около 250 км на запад в Бенгази, където проправителствените сили са завзели няколко квартала от джихадистите на ИД и други екстремистки групи.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?