"Ислямска държава" използва биткойни за финансовите си транзакции

"Ислямска държава" използва биткойни за финансовите си транзакции

Хакерска група е намерила доказателства, че терористичната групировка "Ислямска държава" използва виртуалната валута биткойн за финансови операции и преводи, съобщи телевизия "Фокс нюз".

Хакерската група "Призрак" е открила няколко електронни сметки на "Ислямска държава", една от които съдържа биткойни за 3 милиона долара". Телевизията се позовава на основателя на консултантската компания "Кронос адвайзъри" Майкъл Смит. Той казва, че хакерите сами са дошли при него, тъй като опитите им да се свържат с властите на различни страни, в това число и САЩ, са завършили безрезултатно. По думите на Смит "призраците" искат да дадат своя принос за борбата с тероризма.

По данни на хакерите делът на виртуалната валута достига между 1 и 3 процента от общия обем незаконни приходи на "Ислямска държава", което значи между 4,7 и 15,6 милиона долара годишно. Според американското министерство на финансите тази групировка си набавя годишно сума от порядъка на между 468 и 520 милиона долара от продажба на нефт, грабежи, откупи и дарения.

Споделяне

Още от Свят