"Ислямска държава" може да стои зад убийството на две скандинавски туристки в Мароко

Марен Юеланд, сн. Фейсбук

Датското разузнаване съобщи, че терористичната организация "Ислямска държава" може да стои зад убийството на двете скандинавски туристки в Мароко, предаде Ройтерс.

Телата на двете жени - Луиза Йесперсен, датска студентка на 24 години, и Марен Юеланд, норвежка на 28 години, бяха намерени в понеделник в изолирана местност близо до град Имлил на пътя за връх Тубкал - най-високият в Северна Африка и предпочитана дестинация за планинари. Двете жени са били на едномесечна ваканция в Мароко.

За убийството вече беше задържан един заподозрян. Мароканската прокуратура вече обяви, че арестуваният е член на екстремистка групировка, без да уточнява коя. Трима негови съучастници, за които прокуратурата каза, че имат връзки с радикални ислямисти, бяха арестувани днес в Маракеш, предаде Франс прес.

"Много неща сега показват, че убийствата може да са били политически мотивирани и че става дума за терористичен акт", заяви датският премиер Ларс Льоке Расмусен. "Нещо, което беше замислено като ваканционно пътуване се превърна в кошмар. Две невинни жени бяха брутално убити", каза Расмусен. "Ние всички сме ужасени и дълбоко потресени от това убийство", добави той.

"Видеото и предварителното разследване според мароканските власти сочи, че убийствата може да са свързани с терористичната организация Ислямска държава", се казва в изявление на датското разузнаване.

Премиерката на Норвегия Ерна Сулберг осъди двойното убийство като "брутална и безсмислена атака".

В интернет се появи видеозапис, който показва убийството на едната от двете туристки. След проверка днес датското разузнаване потвърди автентичността му, предаде Франс прес.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?