"Ислямска държава" обърната в бяг при боеве в източна афганистанска провинция

Йенс Столтенберг и Ашраф Гани

Президентът на Афганистан Ашраф Гани обяви, че "Ислямска държава" (ИД) е обърната в бяг в погранична източна провинция, където групировката превзе някои райони в последните месеци, предаде Асошиейтед прес.

Гани каза, че елитна дивизия на армията е водила боеве с екстремистите в Нангархар и сега лоялните на ИД бойци са се разпръснали.

На съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е на двудневно посещение в Афганистан, президентът обясни военния успех с масови сухопътни операции, въздушна подкрепа и присъединяването на командири от резерва към въпросната елитна дивизия.

Според официални лица бойците в редиците на афганистанския клон на ИД са предимно бивши талибани, разочаровани от неуспеха на бунтовниците да свалят правителството в Кабул.

НАТО ще продължи да оказва подкрепа на Афганистан в областта на сигурността, но военните от мисията на алианса все така няма да участват в бойни действия, заяви Столтенберг.

"НАТО ще продължи да помага на Афганистан в областта на отбраната и на сигурността. Мисията ни "Решителна подкрепа" ще запази небойния си характер", каза генералният секретар на НАТО.

Той обеща, че алиансът ще определи параметрите на помощта си за Афганистан на срещата си на върха през юли във Варшава, на която Столтенберг покани официално афганистанския президент.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?