"Ислямска държава" обяви присъединяването на "Боко харам" към джихадистите

"Ислямска държава" обяви присъединяването на "Боко харам" към джихадистите

"Ислямска държава" прие клетвата за вярност на нигерийската групировка "Боко харам", се казва в аудиозапис на ислямистката организация, цитиран от ДПА, съобщава БТА.

Аудио посланието е публикувано от от медийния клон на "Ислямска държава" Ал Фуркан. В него говорителят Абу Мохамед ал Аднани обявява разрастването на самообявения халифат на "Ислямска държава" до Западна Африка след клетвата за вярност на "Боко харам".

В края на миналата седмица главатарят на "Боко харам" Абубакар Шекау обяви, че се е заклел във вярност на "Ислямска държава". "Обявяваме, че положихме клетва за вярност към халифа на мюсюлманите Ибрахим ибн Ауад ал Кураши, водач на "Ислямска държава", казва Шекау.

Ал Аднани предрича, че джихадисткото движение ще обхване и други мюсюлмански държави, включително Иран, Афганистан, Пакистан, Саудитска Арабия, Йордания и Обединените арабски емирства, които ще добави към контролираните от организацията територии в Ирак и Сирия.

"Ислямска държава" отново заплашва САЩ и Западна Европа с атаки. В записа Ал Аднани назова Италия, Франция, Великобритания и САЩ като потенциални мишени за нападения от членове на организацията.

Междувременно във Вашингтон директорът на ЦРУ Джон Бренън заяви, че по данни на американското разузнаване, "Ислямска държава" има най-малко 20 000 бойци от повече от 90 държави. В това число влизат няколко хиляди души от европейски страни и САЩ.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?