"Ислямска държава" отново превзе Палмира

Алепо пък вече бил под контрола на правителствената армия

"Ислямска държава" отново превзе Палмира

Джихадистите от групировката "Ислямска държава" превзеха изцяло древния град Палмира в центъра на Сирия след оттеглянето на сирийската армия, предаде "Франс прес". Новината бе потвърдена и от други медии като телевизия "Ал Ихбария".

"Днес ИД, въпреки руските бомбардировки, си върна пълния контрол над Палмира, след като сирийската армия се оттегли южно от града", съобщи директорът на Сирийския център за наблюдение правата на човека Рами Абдел Рахман.

Решението е взето от сирийското командване.

Сирийската армия и опълчението са се изтеглили от централните райони на Палмира и са заели позиции в околностите на града.

От събота терористичната групировка "Ислямска държава" води офанзива срещу града, който през пролетта беше освободен от джихадистите.

По-късно в неделя губернаторът на сирийската провинция Хомс Талал Барази съобщи по държавната телевизия, че радикалната групировка "Ислямска държава" е превзела древния град Палмира и че сирийската армия се бори да си върне контрола над града, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА. Губернатор Барази заяви за телевизия "Ихбария", че армията се е изтеглила от града.

Според Сирийския център за наблюдение правата на човека (СЦНПЧ) в боевете са били убити около 120 души от войските на режима и техни съюзнически сили, както и десетки екстремисти, предаде ДПА.

ИД е завзела града, летището му и древен замък в покрайнините на Палмира въпреки интензивните въздушни удари на сирийската и руската бойна авиация, добави СЦНПЧ.

ИД извърши пробива, след като вчера въздушните удари принудиха джихадистите да напуснат Палмира, която бяха превзели за кратко, припомня БТА.

Междувременно, сирийският град Алепо вече е напълно под контрол на правителствената армия, съобща руската телевизия "Раша Тудей".

В покрайнините на Алепо все още се водят боеве, но войниците на Асад се поздравяват с победата.

През юли 2012 г. градът на практика бе разделен на две части - западна част под контрола на правителствените войски и източна, под контрола на отряди на опозицията, "Ислямска държава" и "Джабхат ан-Нусра". Операцията на руските части и сирийската армия за освобождението на мегаполиса стартира през септември 2015 г.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?