"Ислямска държава" отвлече още четирима чужденци

САЩ са отказали да платят откуп за убития журналист

"Ислямска държава" отвлече още четирима чужденци

Терористите от групировката "Ислямска държава" са похитили четирима чужденци в северния сирийски град Алепо, предаде ИТАР-ТАСС. Заложниците били откарани към североизточната провинция Ракка, която почти изцяло е под контрола на "Ислямска държава".

Според американската онлайн версия на британския в. "Гардиън" става дума за две италианки, японец и датчанин. Имена не са посочени.

Италианският вестник "Република" припомня, че в края на юли в Алепо бяха похитени две италиански доброволки - Ванеса Марзулои Грета Рамели. Марзуло и Рамели, съответно на 21 и 20 години. Те са създателки на хуманитарна програма за подпомагане на сирийския народ, която е развивала в Алепо хуманитарна дейност в областта на здравеопазването и водоснабдяването. Жените бяха отвлечени в нощта на 31 юли срещу 1 август, припомня в. "Република". Тогава въоръжени мъже атакували къщата, в която живеели в Алепо. Досега се предполагаше, че нападателите са обикновени престъпници, а не терористи от "Ислямска държава".

Броят на чужденците в ръцете на джихадистите вече достигна 20.

Екзекуцията на американския журналист Джеймс Фоули предизвиква възмущение и в Русия.

Москва отбеляза и "зачестилите в последно време случаи на грубо умишлено беззаконие, включително и нарушаването на неотменното право на живот, спрямо представителите на средствата за масова информация, изпълняващи своя служебен дълг в различни конфликтни зони", заяви пълномощникът на руското външно министерство по въпросите на правата на човека, демокрацията и върховенството на закона Константин Долгов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според него "нищо не може да оправдае подобни безчовечни действия". Изразяваме съболезнования на семейството и на близките на загиналия, и съчувствия на неговите колеги, каза Долгов.

САЩ отхвърлиха идеята да плащат откуп за отвлечени американски граждани, заявявайки, че това само би направило американците по-уязвими, предаде ДПА.

Говорителката на Държавния департамент Мари Харф коментира разкритието на "Уолстрийт джърнъл", че "Ислямска държава" е поискала 100 милиона евро за освобождаването на американския фоторепортер Джеймс Фоули. Издателят на Фоули в информационния сайт "Глобал пост", Фил Балбони, назова сумата за откупа според съобщение в "Уолстрийт джърнъл". "Ню Йорк таймс" съобщи, че САЩ са отхвърлили искането.

Мари Харф посочи, че САЩ имат дългогодишна политика да не плащат откупи. Тя каза, че всякакви искания за откуп във връзка с Фоули, не са били отправяни пряко към американското правителство, което не поддържа връзка с мюсюлманските екстремисти от "Ислямска държава", които се опитват да завладеят Ирак и Сирия, отбелязва ДПА. "Не правим отстъпки на терористи. Не плащаме откупи", каза Харф.

Балбони, каза пред Си Ен Ен, че интервюта с около десетина европейски заложници, които са били освободени от "Ислямска държава", показали, че откупът варира от 2.6 до 5 милиона долара, и семейството на Фоули опитвало да събере толкова. Балбони каза, че той и семейството на Фоули осъзнали, че надеждата започва да се изпарява, когато започанали американските удари на 8 август. Миналата седмица семейството получило гневен имейл от "Ислямска държава", в който се казвало, че ще екзекутират Фоули. "Бяхме ужасени, защото мислехме, че се приближваме до момент, в който ще може да осигурим свободата на Джим", заяви Балбони. По думите му терористите от "Ислямска държава" държат още трима американци.

В журналистическо разследване през юли вестник "Ню Йорк таймс" съобщи, че европейски страни финансират терористични организации, като плащат огромни суми пари за освобождаване на заложници, взети от свързани с Ал Кайда терористични групировки, отбелязва ДПА.

Харф заяви, че "Ислямска държава" е набрала милиони долари от отвличане на хора от западни държави само през 2014 г. Тя не даде по-точни данни. По думите ѝ САЩ активно обсъждат въпроса с европейски страни, които са плащали за освобождаване на техни граждани.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?