"Ислямска държава" подготвяла нови терористични атентати в Турция

"Ислямска държава" подготвяла нови терористични атентати в Турция

Турските сили по сигурността алармираха, че джихадистите от терористичната група "Ислямска държава" подготвяли нови терористични атаки в Турция.

След кървавия терористичен акт, който отне живота на най-малко 97 души, ИДИЛ подготвяла подобни смъртоносни атаки в Истанбул, Измир, Анкара или Диарбекир. Това са стратегически важните градове на Турция.
В същото време се съобщава, че силите по сигурността разполагали с информация за подготвяне на възможни атентати и били предприети мерки.

Редица специалисти по терора изразяват мнение, че двойният бомбен атентат в Анкара бил извършен "с цел предупреждение" и че се подготвят още по-големи атентати. Органите по сигурността разполагали с информация, че са внесени големи количества взривни вещества с автомобили в големите градове, съобщи БТА.

Твърди се, че 10 броя коли, натоварени с взривни вещества за извършване на терористични актове били прехвърлени в тези градове. Това били луксозни автомобили, а не камионетки или пикапи.

"Полагаме всички усилия, за да заловим колите с взривни вещества. Проверяваме всички подозрителни превозни средства. Разследваме всички сигнали. Според сведенията, с които разполагаме, се подготвя нов голям терористичен удар в един от големите градове", съобщават от полицията.

Редица анализатори обръщат внимание на факта, че атаките на ИДИЛ последвали, след като Турция разреши самолети на САЩ и на водената от тях международна коалиция за борба срещу ИДИЛ да ползва военновъздушната база Инджирлик за въздушни удари срещу джихадистите. А също и след като Турция затегна мерките за сигурност по границата си със Сирия.

Турция бе силно критикувана от съюзниците, че терористите от ИДИЛ влизат и излизат безнаказано през турскосирийската граница.

Решението за извършване на поредица от терористични актове в Турция било взето от Съвета за Турция на джихадистката организация, намиращ се в сирийския град Ракка, писаха турските медии.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?