”Ислямска държава” пое отговорност за нападението в Брюксел

Сн. ЕПА/БГНЕС
”Ислямска държава“ пое отговорност за нападението с нож срещу войници в белгийската столица Брюксел в петък вечерта. Това е съобщил пропагандният орган на групировката – новинарската агенция Амак, цитирана от световните агенции.
 
”Извършителят на акцията с нож в Брюксел е войник на ”Ислямска държава. Той извърши операцията в отговор на призива да се атакуват страните от водената от САЩ международна коалиция“, посочва Амак.
 
Белгия също е част от антитерористичната коалиция. Мерките за сигурност в страната са силно затегнати след поредица атентати и атаки през последните две години.
 
В петък вечер 30-годишен белгиец от сомалийски произход нападна патрулиращи войници с нож в Брюксел, ранявайки един от тях леко.
 
Мъжът с инициали А. Х. беше прострелян и впоследствие почина. 
 
Властите обявиха, че става дума за изолирано нападение, А. Х. не е бил в терористичните списъци, но в началото на годината е бил обвинен за причиняване на телесна повреда. Обявено беше още, че белгийската федерална прокуратура разглежда случилото се като опит за убийство от терористични подбуди.
 
Отново в петък вечерта подобен инцидент имаше и край Бъкингамския дворец в Лондон. Там бе арестуван мъж, който карал срещу полицията и имал в колата си 1.2-метрова сабя. 26-годишният нападател, родом от Лутън, е посегнал към хладното оръжие, когато няколко невъоръжени служители на реда се нахвърлили върху него. Обезвредили го с нервнопаралитичен спрей без някой да пострада сериозно. 
 
При нападението мъжът, който не се свързва с терористична групировка, крещял "Аллах е велик".
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?