"Ислямска държава" превзе летището на Сирт в Либия

"Ислямска държава" превзе летището на Сирт в Либия

Сили на "Ислямска държава" превзеха летището на либийския град Сирт, на 450 км източно от столицата Триполи, съобщи тв каналът "Ал Манар", цитиран от ТАСС. Екстремистите установили контрол над летището, след като оттам се изтеглили частите, поддържащи алтернативното правителство на проислямистката коалиция "Либийска зора".

Според Мохамед ал Шамия, говорител на т.нар. Батальон 166 на местната ислямистка милиция, който удържаше града досега, неговите бойци били принудени да се изтеглят, след като правителството в Триполи не успяло да им изпрати подкрепления, за да се противопоставят на настъпващите джихадисти от ИД, твърди Асошиейтед прес.

Четири години след рухването на диктаторския режим на полковник Муамар Кадафи, хаосът в Либия все повече се задълбочава, отбелязва АП. Законно избраните парламент и
правителство бяха принудени да се изнесат извън столицата - далече на изток в Тобрук, след като проислямистки милиции превзеха Триполи миналата година. Батальон 166 е част от
проислямистките сили, властващи в Триполи, които обаче явно не могат или не желаят да се противопоставят на джихадистите от местния клон на ИД, търсещи начин да се възползват от хаоса и да разширят позициите си.

В декларация, качена на сайта на либийския клон на ИД, се казва, че наред с летището на Сирт - родния град на Кадафи, джихадистите са установили контрол и над мегапроекта от времето на сваления диктатор, наречен Голямата ръкотворна река. ИД вече контролира и източния град Дарна на Средиземно море. През последните месеци джихадистите заловиха и обезглавиха десетки работници и мигранти християни, главно египтяни и етиопци. Те нападат и петролни находища и се опитват да завземат територии източно от Сирт, но досега срещаха отпор от местни милиции.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят