"Ислямска държава" превзе столицата на най-голямата иракска провинция

"Ислямска държава" превзе столицата на най-голямата иракска провинция

Групировката "Ислямска държава" установи пълен контрол върху столицата на населената предимно със сунити най-голяма иракска провинция Анбар град Рамади.

Превземането на Рамади е най-голямата победа за "Ислямска държава" в Ирак и най-тежкото поражение за иракските сили за сигурност от миналото лято, когато групировката започна настъпление, при което завзе значителни територии от страната.

То също така поставя под въпрос надеждите на американския президент Барак Обама да разчита само на въздушни удари в подкрепа на усилията на иракските сили за изгонване на екстремистите.

"Ислямска държава" заяви, че е завзела танкове и е убила "десетки изменници", под което има предвид членове на силите за сигурност.

Улиците на града, който е столица на провинция Анбар, бяха осеяни с тела, някои от които изгорени. Според местни служители групировката е извършила масови убийства на членове на силите за сигурност и мирни жители.

"Рамади падна", каза говорител на губернатора на Анбар Муханад Хайдур. "Градът беше напълно превзет . . . армията бяга", заяви той. При бягството си силите за сигурност изоставиха оръжия и бронирани автомобили.

Преди това източници по сигурността казаха, че правителствените сили са евакуирали важна военна база, след като тя била атакувана от бойците.

Говорителят съобщи, че около 500 души, цивилни и иракски военнослужещи, се смята, че са загинали през последните няколко дни, докато "Ислямска държава" превземаше Рамади, а приблизително 8000 са избягали. Той припомни, че през април много хора са избягали вече от Рамади и околните села. По данни на ООН в разгара на насилието в провинция Анбар домовете си са напуснали 114 000 жители.

Ролята на шиитските милиции

Иракски шиитски милиции, сражаващи се на страната на правителствените сили, се подготвят да се разположат масово в западната иракска провинция Анбар, след превземането на Рамади. Говорител на шиитските милиции, известни като Хашид Шааби, е казал за агенцията, че те са получили инструкции за мобилизация, но отказал да разкрие точното време и мащабите на разполагането от съображения за сигурност.

"След като Хашид получиха заповед да се придвижат, със сигурност това ще стане", казал Али ас Сараи от медийното крило на Хашид Шааби. "Те очакваха заповедта и вече я получиха."

Друг говорител на шиитските милиции, Юсеф ал Килаби е посочил пред Асошиейтед прес, че заедно с правителствените сили те са изготвили планове за офанзива срещу Рамади. Ал Килаби изразил увереност, че "варварският враг ще бъде унищожен". Той допълнил, че милиции са откликнали на призив от висшия шиитски духовен водач, великия аятолах Али ас Систани, да се включат в битката с "Ислямска държава".

Рамади падна въпреки призивите на иракския премиер Хайдер ал Абади към шиитските милиции да се притекат на помощ на правителствените сили. Изпращането им в предимно сунитския регион би повишило риска от избухване на религиозно насилие.

Иракчаните в предимно сунитската провинция Анбар се притесняват от шиитските милиции и доминираното от шиити централно правителство, а "Ислямска държава" се възползва от сунитското недоволство, за да превземе голяма част от Анбар.

Дипломати, анализатори и някои иракчани твърдят, че шиитските милиции може да усложнят работата на правителството и да повишат религиозното напрежение. Те обаче се оказаха жизненоважни за отвоюването на територии, завзети от "Ислямска държава", включително град Тикрит миналия месец.

Рамади е първият голям град, превзет от "Ислямска държава" от началото на въздушните удари на водената от САЩ международна коалиция, отбелязва британският вестник "Индипендънт". Има опасения, че падането на Рамади, столица на най-голямата иракска провинция Анбар, ще позволи създаването на нов бастион на джихадистката група и бързо ще бъде последвано от масови екзекуции и кланета, отбелязва изданието.

Последният път джихадистите превзеха град с подобни размери през 2014 г., когато влязоха в Мосул и сега това е главният център на групировката в Ирак, подчертава в. "Индипендънт".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?