"Ислямска държава" призова към джихад на Балканите

"Ислямска държава" призова към джихад на Балканите

Бойци на "Ислямска държава" призовават към джихад на Балканите във видео, разпространено от медии в Босна. Видеото е с времетраене 21 минути и е с логото на студиото, свързано с пропагандните материали на "Ислямска държава", съобщи Франс прес. То е озаглавено "Джихадът е чест, съобщение до Балканите”.

На него се виждат десетина джихадисти, които призовават мюсюлманите да се присъединят към "Ислямска държава" и да организират атаки на Балканите. В част от клипа на английски език се разказва историята на Балканите и се показват исторически кадри, свързани с мюсюлманските общности в Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Албания.

"Слагайте им експлозиви под колите, пред къщите, вземете някоя отрова и я сложете в напитката им, в храната им, убивайте ги навсякъде, където можете, в Босна, Сърбия... Вие можете да направите това, а Аллах ще ви помогне", казва един от ислямистите.

Това не е първият видеоматериал, в който ислямисти от Балканите призовават към свещена война, но той придобива особено значение заради предстоящата визита на папа Франциск в Сараево, посочва Франс прес.

Босна, където 40 процента от населението са мюсюлмани, е една от страните, които "снабдяват" ИД с джихадисти. По данни на службите за сигурност около 200 нейни граждани са заминали след 2012 г. за Сирия и Ирак. Около 30 от тях са били убити, а около 40 са се върнали в Босна.

За да се справят с това явление, босненските власти промениха законодателството. Сега джихадистите и техните вербовчици може да получат до 20 години затвор.

Споделяне

Още от Свят